nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
bharatanatyam
Érzelmek, dallam, ritmus és tánc

Bharata Kultúrtér néven 2012. január 4-én, szerdán este megnyílik az Almássy téren az indiai kultúra központja.

MTI | 2011. december 29.
|  

A Bharata Kultúrtér programjai a legtisztább ősforrásból, a klasszikus indiai zene, a hagyományos táncok, a jóga és meditáció tradícióiból merítenek tájékoztatta az MTI-t a központ.

A szerdai megnyitón beszédet mond majd Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete. Ezt követően Leveles Zoltán hindu szerzetes, a megalakuló indiai központ vezetője tradicionális pudzsa szertartást mutat be, majd Tóth Szabolcs szitárkoncertjével és indiai táncelőadással, Túri Virág Réka odisszi táncművész bemutatójával folytatódik a program.


Bittner Meenakshi Dóra bharatanatyam táncművész, a Bharata Kultúrtér művészeti vezetője, és mint az indiai tánc ismert hazai tanára, wokshopokat fog vezetni. A klasszikus színpadi táncban a zene, a tánc, a színészet, a költészet és a spiritualitás egységet alkot. A kifejezés szanszkrit szavakból tevődik össze: bhava érzelmek, raga dallam, tala ritmus és natyam tánc.

E táncforma két fő alkotóeleme a nritta, avagy a tiszta tánc,
amelyet erőteljes lépések, hajlások jellemeznek, és az abhinaja,
amely arcjáték és kézmozdulatok különleges gesztusnyelve az érzelmek kifejezésére.

A klasszikus indiai koncertek mellett világzenei programokkal és zenei illetve táncworkshopokkal is várják majd az indiai előadóművészet iránt érdeklődőket.

Barna Györgyi, a központ sajtótitkára elmondta az MTI-nek, hogy egész héten lesznek programok a Kultúrtérben, de a legtöbb eseményt a hétvégeken tartják meg. A jógakurzusok között lesz külön gyermekeknek és férfiaknak szóló jóga. Emellett ájurvédikus masszázs is igénybe vehető, és tanfolyamon el is lehet sajátítani a fogásokat. Hétvégeken indiai bazár és vegetáriánus bisztró is várja a látogatókat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X