nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erről árulkodik a tigrisek üvöltése...

A modern technika segítségével kutatók azonosítani tudják a tigriseket a hangjuk alapján.

nyest.hu | 2015. augusztus 14.
|  

A vadon élő tigrisek azonosítása igen nehéz, ugyanis ezek a nagymacskák igen rejtőzködő életmódot folytatnak. Általában a lábnyomaik alapján, illetve kamerák segítségével tudják őket követni. Ha azonban lehetséges lenne azonosítani az egyedeket a hangjuk alapján, akkor sokkal könnyebb lenne ez a feladat. Egy újabb kutatásból úgy tűnik, hogy ez a közeljövőben lehetséges is lesz – adta hírül a Popular Science.

Prusten Project egy non-profit kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy a tigriseket hangjuk alapján azonosítani tudják. A projekt indulásáról az ötletadó Courtney Dunn a következőt mondta el a New Scientistnek: „Azt vettük észre, hogy pusztán a fülünkkel képesek vagyunk megkülönböztetni a tigrisek hangját. Arra gondoltunk, hogy ha a különbség az emberi fül számára is hallható, akkor mit tudna kezdeni ezzel egy számítógépes program.”

Erről árulkodik a tigrisek üvöltése...
Forrás: Tuxyso / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Az derült ki, hogy a számítógép nagyon is sokat tud kezdeni a tigrisek hangjával. A projekt résztvevői fogságban tartott – állatkertekben, illetve állatmenhelyeken élő – hangját vették föl szerte az USA-ban. Az egyes tigrisek üvöltése valóban különbözőnek bizonyult – mind az időtartamát, mind pedig a hang frekvenciáját tekintve. A felvett hangok alapján a számítógép még azt is meg tudta mondani a hang alapján, hogy az adott egyed hím-e vagy nőstény.

Ez módszer persze egyelőre fogságban élő állatokon bizonyult eredményesnek, a kutatók azonban abban bíznak, hogy ugyanezt fogják tapasztalni a vadon élő állatok esetében is. Ez pedig nagyban segítheti az állatok azonosítását, aminek nagy szerepe lehet a megmentésükben. A projekt jelenleg Thaiföldön és Szumátra dzsungeleiben folytatódik.

Forrás

TIGER SONGS COULD IDENTIFY INDIVIDUALS IN THE WILD

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X