nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kik és mit olvasnak a világban?
A világ legnagyobb napilapjai… meglepetés

A nyomtatott sajtó folyamatosan tért veszít az internetes újságokkal szemben, de a világ legnagyobb napilapjaira még mindig milliónyian fizetnek elő. Részletek a világ legnagyobb példányszámú újságainak százas listájáról.

Péli Péter | 2011. június 24.
|  

Bár egyes szakértők szerint a nyomtatott sajtó lassú halálra van ítélve – az USA-ban például egyre több napilap megy tönkre vagy vált át az internetre – de Ázsiában még nagyon nagy a napilapok előfizetőinek száma és olvasóiknak tábora. A kettő adat egyébként nagyban eltérhet, mert egy-egy példányt feltételezhetően több ember is olvas egy családon belül vagy egy irodában. Egy újság példányszámát könnyebb szilárd adatokkal alátámasztani, bár ezeket is szokták manipulálni a napilapok. Az olvasók számát független médiafigyelők igyekeznek megbecsülni. A nemzetközi összehasonlításokat jellemzően inkább az előfizetők száma alapján állítják össze, ebből adódóan az ingyenes publikációk külön kategóriába tartoznak. Az újságok előfizetési- és példányszámadatait többek a World Association of Newspapers (Újságok Világszövetsége – WAN) tartja számon.

A legutolsó adatok szerint a világ tíz legnagyobb példányszámú napilapja közül az első öt mind japán. Ezek az újságok a magyar olvasók többsége számára kevéssé ismertek, a legelső helyen a Jomiuri Simbun áll, több mint 14 milliós példányszámmal, de még az ötödik Csunicsi Simbun is 4,5 milliós. Összehasonlításként azonnal álljon itt, hogy a már sokkal jobban ismert The New York Times egymilliós példányszámával csak a 46. ugyanezen a listán, a francia Le Monde pedig nem is kerül fel százas listára a japán lapok mellett eltörpülő 330 ezres példányszámával. Magyar viszonylatban a Népszabadság talán a legnagyobb magyar napilap, de jelenlegi 70 ezres példányszáma elenyésző az 1994-es 300 ezreshez képest.

Bild - az európai bulvársajtó vezetője.
Bild - az európai bulvársajtó vezetője.
(Forrás: wikimedia commons)

A világ tíz nagy napilapja közé azért két európai lap is bekerül, a német Bild a hatodik (3,5m), míg az angol The Sun a kilencedik (3m). Az utóbbit megelőzi még egy másik angol nyelvű napilap is, ami azonban nem brit, de még csak nem is amerikai, hanem indiai. A WAN adatai szerint ugyanis The Times of India (8.) a szubkontinens legnagyobb napilapja, ha nem is magasan, de megelőzve a hindi nyelvű Dainik Jagrant (17.). A top tíz helyezést két kínai újság egészíti még ki, a Cānkǎo Hsziāohszī és a Zsénmín Zsìbào.

Biztosan kíváncsi az olvasó, hogy a sok furcsán csengő újságnév mellett vajon hogyan szerepelnek az angol, német, francia, spanyol és orosz nyelvű napilapok. Elárulhatjuk, hogy az első száz között nincs egy spanyol nyelvű napilap sem – a legnagyobb talán az El País lehet, 460 ezres példányszámával – de van viszont török, lengyel, holland és olasz is. Egy francia nyelvű napilap is felfér ugyan a listára, de az nem a Le Figaro vagy a Libération, hanem a vidéki lapnak minősülő Ouest-France (79.). Itt emelünk ki egy pár ismertebbet közülük (adatok ezres példányszámban):

11. Daily Mail, Egyesült Királyság 2,311
13. USA Today, USA 2,293
19. The Wall Street Journal USA 2,012
27. Daily Mirror Egyesült Királyság 1,494
59. Zaman Törökország 894
61. Kronen Zeitung Ausztria 881
63. Daily Telegraph Egyesült Királyság 874
80. Los Angeles Times USA 780
83. Komszomolszkaja Pravda Oroszország 735
88. De Telegraaf Hollandia 702
99. La Repubblica Olaszország 624

Az eddigi ízelítőből is kiderülhet, hogy a legnagyobb példányszámú újságok nem feltétlen a minőségi újságírást képviselik. Angliában például nagyon „egészséges” a bulvársajtó helyzete. A száz napilapba bekerült mind a hat brit újság – talán egyedül a The Daily Telegraph kivételével – egyértelműen a bulvár kategóriába illik bele, akárcsak a német Bild. Nincs itt az elismert The Times, vagy a The Guardian, vagy a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A helyzet azért nem teljesen siralmas, hiszen például a Wall Street Journal és a New York Times is minőségi újságnak minősül nemzetközi szinten.

The Chosun Ilbo - legnagyobb koreai lap. Ez nem bulvár.
The Chosun Ilbo - legnagyobb koreai lap. Ez nem bulvár.

Végül érdemes még megemlíteni néhány olyan országot és nyelvet, melyek kevesebbet szerepelnek a nemzetközi sajtó híreiben, de melyeknek egy-két napilapja büszkén felkerülhetett a legnagyobb példányszámú újságok közé. Az indiai napilapok erős helyzetét mutatja, hogy hat indiai nyelvű is szerepel a listán. Ez az ország hatalmas méretének és az internetes újságok lassabb terjedésének is köszönhető. Világ szinten is mindenféleképpen különleges az ország Kerala államában kiadott Malayala Manorama című lapjának helyzete. Az alapvetően malajálam nyelvű újságot becslések szerint 19 millióan olvassák, ami a malajálam nyelvű lakosság több mint fele. Nem véletlen, hogy Kerala kiemekedik India  államai közül a szinte 100 százalékos írni-olvasni tudásával.

12. The Chosun Ilbo koreai 2,300
26. Malayala Manorama malajálam,India 1,514
31. Anandabazar Patrika bengáli, India 1,277
35. Thai Rath thai 1,200
41. Sakshi telugu, India 1,250
55. Dinakaran tamil, India 901
57. Al-Ahram arab, Egyiptom 900
62. Sakaal maráthi, India 879
68. Divya Bhaskar gudzsaráti, India 840
72. Jang urdu, Pakisztán 800
79. Ouest-France francia 789
90. Rakyat Merdeka indonéz 700
93. Fakt lengyel 686
96. Corriere della Sera olasz 664

Források:

World Association of Newspapers

List of newspapers in the world by circulation

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 elhe taifin 2011. június 27. 17:20

"Cānkǎo Hsziāohszī "

Még sohasem láttam a magyar népszerű átíráson hangsúly-jeleket :)

A Csunicsi (Simbun) viszont hosszú u lesz.

1 El Mexicano 2011. június 24. 08:14

Ez mind szép és jó, csak egy problémát látok benne. A példányszámot mindenféle befolyásoló tényező nélkül vizsgálni szerintem nem túl célravezető. Ugyanis figyelembe kellene venni olyan tényezőket, mint pl. hányan élnek azon a területen (és hányan beszélnek azon a nyelven), ahol az újságot terjesztik vagy elérhető. Nem lehet szerintem abszolút összehasonlítási alap pusztán az, hogy pl. az El País "csak" 460 ezer példányban terjesztett, az USA Today pedig 2,2 millióban, ha nem vesszük figyelembe emellett azt, hogy Spanyolországban csak 40 millóan élnek, az USA-ban pedig 300 millióan. Tehát ez szerény véleményem szerint akkor lenne igazán reprezentatív, ha a terjesztési területen élő és az újság nyelvét beszélő népesség létszámára le levetítve mondjuk százalékos arányban.

Információ
X