nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érettségibotrány Romániában

Egy bukaresti iskola igazgatónője 10 ezer lejért megígérte, hogy olyan felügyelő tanárok lesznek a vizsgateremben, akik megengedik a puskázást.

MTI | 2013. július 3.
|  

Őrizetbe vettek kedden Romániában egy iskolaigazgatót, akit az ügyészek azzal gyanúsítanak, hogy „tömeges csalást” szervezett az érettségiző diákoknak, hogy ez utóbbiak sikeresen vizsgázhassanak. A vádhatóság szerint Costica Vărzaru, a bukaresti Dimitrie Bolintineanu iskola volt igazgatónője az általa irányított iskolában érettségiző diákoktól összesen 10 ezer lejt (662 ezer forint) gyűjtött, s ennek fejében megígérte, hogy olyan felügyelő tanárok lesznek a vizsgateremben, akik megengedik a puskázást. A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a nyomozásban a Román Hírszerző Szolgálat is részt vett, a titkosszolgálat munkatársai az iskola tanári szobájába lehallgatókészülékeket helyeztek el, rögzítették a pedagógusok közötti beszélgetéseket, amelyeket bizonyítékként akarnak felhasználni az igazgatónő ellen.

A nyomozók a hétfői román nyelv és irodalom vizsga alkalmából a diákokat is megmotozták, a vizsgáról való kijövetelkor többüknél olyan lapokat találtak, amelyeken a feladott tételek kidolgozása szerepelt. A bukaresti tanfelügyelőség menesztette az iskola vezetőségét, és lecserélte a teljes vizsgáztató bizottságot.

Remus Pricopie oktatási miniszter kedden bejelentette, hogy a legsúlyosabb rendellenesség a bukaresti iskolánál történt, országszerte csaknem száz diákot zártak ki a vizsgáról csalási kísérlet miatt. Romániában két éve szigorították meg az érettségi lebonyolítását. A vizsgatermeket bekamerázták, hogy így szorítsák vissza a csalásokat. Ennek nyomán látványosan romlott a sikeresen vizsgázó diákok aránya, így 2011-ben és 2012-ben a diákok mintegy 45 százaléka szerzett érettségi diplomát a korábbi években jegyzett 80-90 százalékos sikerarányhoz képest.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X