nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A látszat csal(hat)
Empatikus állatok?

A fajtársaikat megmentő patkányokról és hangyákról szóló tanulmányok nem bizonyítják, hogy az emberen kívül más faj is rendelkezne az empátia képességével – állítják az Oxfordi Egyetem kutatói a brit tudományos akadémia folyóiratában közzétett tanulmányukban.

MTI | 2012. augusztus 14.
|  

Empátián azt értjük, amikor felismerjük és megosztjuk a másik személy által tapasztalt érzéseket; az empátia alapvető emberi jegy, jóllehet kifejlődésének megértéséhez számos kutatásban vizsgáltak állatokat is. A bajban lévő másik egyed megmentésének képessége amely tipikus empatikus emberi válaszreakció ugyancsak feltűnik néhány állattanulmányban. Amerikai és francia kutatók nemrégiben laboratóriumi körülmények között vizsgálták, hogyan kísérlik megmenteni, illetve kiszabadítani patkányok és hangyák a velük egy ketrecben vagy bolyban élő, csapdába esett fajtársaikat.

A brit Royal Society Biology Letters című folyóiratában most megjelent tanulmány szerzői azonban vitatják kollégáik eredményeinek az érvényességét. Úgy vélik, hogy meg kell különböztetni a valódi empátiát attól a közösségi viselkedéstől, amikor a szabadításra azért kerül sor, hogy az egyed előnyhöz jusson. Mint Alex Kacelnik kutatásvezető rámutatott, az ilyen jellegű viselkedés reproduktív előnyei viszonylag jól ismertek, a természetben az állatok segítik azokat az egyedeket, amelyekkel genetikai rokonságban vannak, vagy amelyek túlélése más szempontból jár előnnyel amegmentő számára.


Ahhoz, hogy az empátiát igazolja egy kísérlet, azt kellene megmutatnia, hogy az egyed megérti a másik érzéseit, és az a pszichológiai cél hajtja, hogy a másik jóllétén javítson. Nézetünk szerint eddig erre az emberen kívül nincs bizonyíték” – magyarázta Kacelnik.

A kutatók úgy vélik, hogy a valódi empátia igazolásához egy kísérletben azt kellene bemutatni, hogy az egyedek megváltoztatják viselkedésüket, ha a körülmények változnak. Ilyen lenne például, ha eltávolodnának a csapdába ejtett egyedtől, ha ez a távolodás enyhíti a másik szenvedését. Szükség lenne annak elkülönítésére is, hogy a csapdába ejtett állat stresszjeleire reagál-e társa, mert ezeket empátia nélkül is el akarja kerülni, önös fiziológiai okból idézte a tanulmányt a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X