nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elolvasták a dalai láma leveleit

Kínai hackerek kezében landoltak india nemzetbiztonsági információk – többek között a dalai láma elektronikus levelei is.

MTI | 2010. április 7.
|  

Indiai nemzetbiztonsági információkat, a dalai láma irodájának elektronikus leveleit és más titkos digitális dokumentumokat loptak kínai hackerek – derült ki egy kedden publikált kanadai jelentésből. A Torontói Egyetem informatikai szakemberei az információlopást követve kínai szerverekig, valamint csengtui felhasználókig jutottak el. Mint a szakemberek leírták, már nyolc hónapja figyelték a „Shadow Network” (árnyékhálózat) működését.

A hackerek indiai diplomáciai képviseletek számítógépeibe törtek be, többek között Kabulban és Moszkvában. A kanadaiak „titkos” és „bizalmas” minősítésű indiai nemzetbiztonsági dokumentumok ellopását is felfedezték, valamint azt is feltárták, hogy a hackerek tavaly januártól novemberig 1500 e-mailt loptak el, amelyeket a dalai láma irodájából küldtek.

A beszámolóhoz csatolt térkép alapján Ausztrálián és az Antarktiszon kívül minden földrészen találtak az ügyben érintett komputereket. Az egyik ilyen számítógép például az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottságához tartozott.

A hackerek egyebek mellett személyes banki információkhoz, személyi azonosító dokumentumok másolataihoz, jogi dokumentumokhoz és folyó bírósági ügyek információihoz is hozzájutottak - közölte a jelentés, amely azonban nem talált magyarázatot az internetes adatlopás mögötti motivációra.

Bár a beszámolóból kiderült, hogy a kínai kormány esetleges érintettségére semmiféle bizonyíték nincs, a kínai külügyminisztérium szóvivője az ügy kapcsán összehívott sajtótájékoztatón fontosnak tartotta ismételten leszögezni, hogy Kína egyértelműen elutasít mindenféle internetes adatlopást, és a törvényeivel összhangban küzdeni fog a kiberbűnözés ellen. Az illetékes megjegyezte, hogy a kanadaiak hivatalosan nem keresték meg az ügyben Kínát.

Az indiai kormány egyelőre nem kommentálta a hackertámadást, ám a dalai láma irodája közölte, hogy szorosan együttműködik a kanadai szakemberekkel a hivatali gépek biztonsági rendszerének megerősítésén. Az Information Warfare Monitor kanadai kutatócsoport – ami másokkal együtt a kedden közzétett jelentésen is dolgozott – egy éve már kiadott egy hasonló beszámolót, és az szintén olyan internetes kémtevékenységre hívta fel a figyelmet, amelynek szálai Kínába vezettek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X