nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi történik adatainkkal a Zümmben?

A Google nem teketóriázott: a felháborodott visszajelzések nyomán azonnal módosította új kommunikációs szolgáltatását, a Zümmöt.

IT café, Dajkó Pál | 2010. február 15.
|  

A múlt hét szerdán bejelentett, majd a hét folyamán folyamatosan aktivált új Google-szolgáltatás, a Zümm (Buzz) néhány nap alatt hatalmas vihart kavart, s a cég kénytelen volt még a hét végén változtatni a beállításokon, akkora volt a felháborodás.

A felzúdulás oka adatvédelmi természetű, mivel a Gmailből elérhető Zümm alapértelmezett beállításai sokakat megszólalásra késztettek (közel kilencmillió bejegyzést és kommentet regisztráltak: csak a mobiltelefonokról percenként kétszáz visszajelzés érkezett az adott időszakban). Ezek természetesen vegyesek voltak, de a döntő többségük azt kifogásolta, hogy a szolgáltatást használók online kapcsolati hálóját a Zümm megmutatja bárki számára (vagyis hogy kikkel chatel, levelez a leggyakrabban – „zümmös” fogalmakkal élve: nyilvánosan hozzáférhető a követők és a követettek listája). S hogy ez miért is lehet problémás (csak néhány példa a szaklapok kritikáiból): a párkapcsolatokban a nyilvános kapcsolati háló felfedheti a titkolni vágyott kommunikációt; egy Gmailt használó újságíró forrásai, bizalmas kapcsolatai visszakövethetőek; egy aktív közéleti vagy politikai szereplő hálója is ismertté válhat bárki előtt stb.

Ezt a lehetőséget természetesen le lehet tiltani, ám a kifogások épp arról szóltak, hogy először is miért alapértelmezett ez a mód, másodszor pedig arról, hogy nem könnyű rátalálni arra a menüre, ahol ki lehet iktatni (Az is tanulságos, hogy a Zümm letiltása, eltávolítása is elég bonyolult módon történhetett csak meg.)

A háborgás hatására a Google lépett, és Todd Jackson, a Gmail és a Zümm termékmenedzsere a hivatalos blogban válaszolt. Ebben elismerte, hogy az automatikus követés funkció okozta a problémát (az „auto-followingot” eredetileg arra szánták, hogy megkönnyítsék a felhasználók dolgát, ám kiderült, hogy a legtöbben elégedetlenek azzal, ha a Zümmbe történő első bejelentkezéskor a Gmail kontaktlistája alapján a program automatikusan kiválasztja a követőket és a követetteteket). A Google ezért megváltoztatta az eljárást, s az első alkalommal nem automatikus követés történik, hanem automatikus ajánlás, és a felhasználó maga választ. Azok, akik már bejelentkeztek korábban, s nem kívánják közzétenni mindenki számára kapcsolataikat, azok a „profil szerkesztése” menüben letilthatják a „A rendszeresen olvasott felhasználók és a saját rendszeres olvasók listájának megjelenítése” opciót.

Emellett két fontos lépést tettek még meg: a Zümm első bejelentkezéskor sem a Picasa, sem a Reader tartalmait nem osztja meg automatikusan, illetve megjelent egy olyan beállítási lehetőség is, mellyel a Zümmöt le lehet választani, pontosabban el lehet rejteni a Gmailben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X