nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mogye-ügy
Előbb kell a charta, utána lehet választani

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatói úgy döntöttek, hogy csak azt követően tartják meg a magyar tagozat választásait, miután megállapodnak a román tagozat vezetőivel az egyetem szervezeti felépítését és működését meghatározó Charta alapelveiről.

MTI | 2012. április 2.
|  

A MOGYE magyar oktatói a péntek este tartott gyűlésen úgy ítélték meg, kockázatos lenne anélkül megtartani a magyar tagozat választásait, hogy előzetesen nem állapodtak meg a román tagozat képviselőivel a charta alapelveiről – mondta el az MTI-nek Ábrám Zoltán, az orvosi kar tanára, a korábbi szenátus tagja.

A magyar oktatók egyelőre csak a majdani választások alapelveit rögzítették. Ezek közül Ábrám Zoltán azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a magyar nyelvű oktatás egyetemi képviselőit csakis a magyar nyelven oktató tanárok válasszák meg.

A román tagozat vezetőivel kezdeményezett tárgyalásokon a korábbi szenátus magyar tagjai képviselik a magyar tagozatot. A február 20-án tartott szenátusi választást ugyanis bojkottálta a magyar tagozat, arra hivatkozva, hogy azt egy el nem fogadott charta alapján tartották. (Az akkori távolmaradási felhívást hat magyar oktató nem vette figyelembe; őket a román oktatók beválasztották az egyetem szenátusába a magyaroknak fenntartott helyekre.)

Ábrám Zoltán elmondta, hogy a MOGYE magyar oktatói sem az egyetem jelenlegi szenátusát, sem az általa kinevezett testületeket nem tekintik legitimeknek. Érvénytelennek tekintik azt a határozatot is amelyet az etikai bizottság vizsgálata alapján hozott Brassai Attila professzor ellen az egyetem vezetése.
Ábrám Zoltán tájékoztatása szerint a magyar oktatók aggodalommal állapították meg, hogy az egyetem illegitimnek tekintett szenátusa hétfőre összehívott gyűlésének napirendi pontjai között nem is szerepel a kormányhatározattal létrehozott magyar-angol karral kapcsolatos kérdések megvitatása.

Cătălin Baba miniszter egy szerdán tartott sajtótájékoztatón az egyetem multikulturális chartájának elfogadását jelölte meg a legsürgősebb feladatként. Hozzátette azonban, hogy a magyar tagozatnak „ki kell egészítenie” az egyetemen lezajlott választásokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X