nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elindult a Márai-program
Idén csak a könyvtárakat támogatják

Mintegy 435 millió forintból indult el csütörtökön a könyv- és olvasáskultúra fejlesztését célzó Márai-program; a szakma által régen várt projekt második lépcsőjének kereteiről a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) vezetője egyeztetést tervez a nemzetgazdasági tárcával.

MTI | 2011. április 16.
|  

Jankovics Marcell, az NKA Bizottságának elnöke a programról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon felidézte: a kulturális alap idei költségvetését eredetileg 10 milliárd forintból tervezték, majd ez a keret az utóbbi hónapok kormányzati zárolásai következtében 6,9 milliárd forintra módosult.

Ennek következtében a Márai-program évi 1 milliárdos kerete is csökken: jelenleg 435 millió forint áll a projekt rendelkezésére az NKA-nál, ezt az első félévi kiírásra szánják. Az őszre tervezett második lépcső költségvetéséről Jankovics Marcell Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel szeretne tárgyalni.

Lakatos Mihály, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsosa és a Márai-program irodalmi kollégiumának elnöke közölte: az igen komplex projekt négy alprogramból épül fel. Legjelentősebb a könyvtártámogatási keret (félévente 400 millió forint), melyből 680 magyarországi és határon túli magyar bibliotéka gyarapíthatja állományát magyar nyelvű szépirodalmi, ismeretterjesztő és ifjúsági könyvekkel.

A Márai irodalmi és tényirodalmi kollégiumok évente kétszer tesznek majd közzé egy-egy 500 címből álló kötetlistát, melyre egyenlő arányban válogathatnak köteteket a kiadók által felajánlott címekből. A Márai-program pályázataira 2011-ben a kiadók nyilvános könyvesbolti forgalomban lévő magyar nyelvű kötetekkel pályázhatnak, melyek között nem szerepelhet többek között tankönyv vagy szórakoztató irodalom. A pályázóknak a kiskereskedelmi árhoz képest legalább 25 százalékos engedményt kell vállalniuk.

Az első kiírás során még nem kap helyet a Márai-programban az alkotók támogatására tervezett ösztöndíjprogram és a magyar művek külföldi terjesztésére kidolgozott Publishing Hungary pályázat, míg könyvszakmai rendezvényekre ezúttal 25 millió forint jut majd – számolt be Lakatos Mihály.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója elmondta: ebből a keretből rendezik az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiváltól a júniusi Ünnepi Könyvhétig tartó, Könyves tavasz elnevezésű új eseménysorozatot. A Könyvhét idén új elemmel is bővül: 70 éves története során először a határon túl, Kolozsvárott is megrendezik.

A Márai-program ütemezéséről szólva Ramháb Mária programkoordinátor, az NKA Bizottságának tagja elmondta: a kiadók csütörtöktől április 30-ig regisztrálhatják a pályázatra nevezni kívánt köteteiket, melyekből május végére választják ki az első listára felkerülő 250 szépirodalmi és 250 tényirodalmi művet. A listáról elsősorban közkönyvtárak válogathatnak majd, de a programban helyet kaptak felsőoktatási és szakkönyvtárak, valamint 48 határon túli bibliotéka is.

Mint Ramháb Mária hangsúlyozta, módosult a minden résztvevő könyvtárnak automatikusan kiküldött, kétszer 75 címet tartalmazó nemzeti minimumcsomag koncepciója is: a szépirodalmi csomagból már meglévő köteteik helyett a könyvtárak más kiadványokat választhatnak a listáról, míg a tényirodalmi minimumcsomag eleve csak ajánlás lesz az intézmények számára.

Lukács Szabolcs, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője a program bonyolításának menetét ismertetette. A kötetek raktározását, kiszállítását, az adminisztrációt és a pénzösszegek utalását szerveztük fogja végezni. A kiadóknak a 25 százalékos árengedményen felül a tervek szerint a kötetek árának további 20 százalékának megfelelő összeggel kell hozzájárulniuk a lebonyolítás költségeihez. Mint Lukács Szabolcs kiemelte, a projekt minden részeleme ellenőrizhető lesz az interneten, ami szinte példátlan átláthatóságot biztosít a Márai-programnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X