nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cambridge: nem kell szigorúbb nyelvvizsga

Évente hárommillió ember vizsgázik Cambridge nyelvvizsgával. Elgondolkodtató hát, ha az a szakértő intézmény ellenzi a brit vizsgaszigorítást.

nyest.hu | 2010. február 11.
|  

Mégsem jó a szigorítás, vélik a cambridge-i szakértők, már ami a külföldi hallgatók számára Nagy-Britanniában kötelezővé tett nyelvvizsgákat illeti. A Cambridge ESOL (English for Speakers of Other Languages, vagyis angol más anyanyelvűeknek) intézmény szava pedig igen sokat nyom a latban: gyakorlatilag ők a világ legjelentősebb nyelvi szolgáltatója, így nem mindegy, hogyan vélekednek a kérdésről.

A probléma tulajdonképpen az, hogy a hozzáértők szerint nem javítana a jelenlegi helyzeten, ha szigorúbb nyelvvizsgák elé állítanák a külföldi hallgatókat a szigetországban. A gondok megoldásához ugyanis – idéz az Economic Times cikke a szakemberektől – már tesztelt és kipróbált, komoly minőségellenőrzéssel kísért rendszer lehet alkalmas.

Mint az intézmény ügyvezetője, Dr. Michael Milanovic elmondta, érthető a jól szabályozott diákvízum-rendszerre formált igény. Csakhogy – tette hozzá – egyáltalán nem biztos, hogy a gyengébb angoltudással rendelkező külföldi diákok jelentik a problémát. „Meggyőződésem viszont, hogy az efféle szigorítások sok őszinte és becsületes diák dolgát nehezítenék meg, akik például a nyelvtanulás kezdeti szakaszában vannak.”

A Cambridge-i Egyetemhez tartozó vizsgabizottság szerint a belügyminisztériumi rendelkezések valószínűleg nem csökkentenék azoknak a számát, akik munkakeresés céljával érkeznek Nagy-Britanniába – egyetemi tanulmányok örve alatt. A tapasztalatok szerint igencsak kérdéses, ki lehet-e szűrni pusztán a magasabb szintű (körülbelül középfokú) nyelvtudás megkövetelésével azokat a felnőtteket, akik az egyetemista státuszt csak azért választják, hogy előbb-utóbb munkát – adott esetben feketemunkát – találjanak maguknak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X