nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A fiúknak nehezebb
Élete első szava: sör

Vajon mi az angol totyogósok többségének első szava? Milyen korban kezdenek el beszélni és hány küszködik közülük kommunikációs nehézségekkel? Egy friss kutatás minderre választ ad.

nyest.hu | 2010. január 8.
|  

Egy friss tanulmány szerint a brit gyerkőcök legtöbbje a dada szót mondja ki életében először, és – bármily meghökkentő – a mama szó csak ezután következik a sorban. Az előkelő harmadik helyet pedig a meglehetősen könnyűnek számító cat (vagyis macska) szó foglalja el.

Fény derült azonban egészen meglepő eredményekre is: akadt olyan csöppség, aki a sört (beer) értékelte olyan nagyra, hogy azt válassza élete első szóbeli megnyilvánulásának, de volt olyan is, akinek a titsup (körülbelül lerobban, elromlik) szó hagyta el elsőként a száját.

A képeskönyv nézegetése általában csak a hat hónaposnál idősebb porontyoknak jelent örömet
A képeskönyv nézegetése általában csak a hat hónaposnál idősebb porontyoknak jelent örömet

A csemeték többsége 9 és 11 hónapos kora között kezd a gügyögésről valódi beszédre áttérni, míg a gyermekek 4 százaléka olyannyira hallgatag, hogy egészen 3 éves koráig egyetlen szót sem mond ki.

A kutatás továbbá azt is megállapította, hogy a 6 hónapnál fiatalabb gyerekek többsége egyáltalán nem élvezi, ha képes könyveket nézeget a szüleivel – ez majd csak idősebb korban jelent számukra örömforrást.

Ami a beszéd során vétett hibákat illeti, 10-ből 8 szülő gondolja úgy, hogy a leghelyesebb, ha egyszerűen elismétlik a helyes formát ahelyett, hogy rámutatnának a baklövésre. Az anyukák és az apukák közül utóbbiak viselik jobban a szívükön a nyelvi korrektséget: a tanulmány szerint ők azok, akik gyakrabban kijavítgatják a nyelvi hibákat.

A The Independent által közzétett átfogó kutatás ezen felül arra is rámutatott, hogy minden hatodik csöppségnek nehézséget jelent megtanulni beszélni , és a fiúk kétszer annyit küszködnek e téren, mint lány társaik. Egészen pontosan a fiúgyerekek 22, míg a lányok 13 százalékának okoz gondot a beszéd elsajátítása. Ami talán meglepő, hogy a problémákkal küzdőknek csupán fele kap szakembertől segítséget.

A gyermekek, családok és iskolák brit érdekvédelmi szervezetének szóvivője erre reagálva kijelentette: a beszéd, a nyelv és a kommunikáció kulcsfontosságú minden gyermek számára ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az életből, éppen ezért a szervezet mindent megtesz azért, hogy szakszerű segítséget nyújtson a kommunikációs nehézségekkel küzdőknek, és támogassa az ilyen gyermekek családját.

Információ
X