nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Beszéljünk a babához!

Azok a csecsemők, akik sok szót hallanak, könnyebben csoportosítják maguk körül a világ dolgait – akár már három hónapos korukban.

nyest.hu | 2010. április 7.
|  

Nem mindegy, hogy szavakat vagy más hangokat hallanak a babák. A körülöttük elhangzó szavakból ugyanis már három hónapos korukban is olyan információkat le tudnak szűrni, amelyek megkönnyítik a számukra, hogy megértsék az őket körülvevő világot.

A friss kutatási eredményeket amerikai kutatók jelentették be. Alissa Ferry, az új információkról megjelent cikk egyik szerzője úgy nyilatkozott, hogy ilyen korai, a nyelvhasználatra és a tárgyak azonosítására vonatkozó adatokkal még nemigen szolgált eddig a tudomány. Ez már csak azért is fontos újdonság, mert az eredmények ösztönözhetik a szülőket arra, hogy minél hamarabb minél többet beszéljenek a kicsikhez: hiszen így elősegíthetik az intenzív nyelvfejlődést.

Ugyanezt hangsúlyozta Sue Roulstone beszéd- és nyelvterápiával foglalkozó szakember is. A nurseryworld.co.uk portál beszámolója szerint a professzor felhívta a figyelmet: a szavak nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a csecsemők minél hamarabb megértsék a körülöttük lévő világot, és rendszerezni tudják az őket érő hatásokat, megmagyarázni a jelenségeket.

A fentieket három és négy hónapos babákat vizsgálva sikerült megállapítania az illinoisi kutatócsoportnak. A kicsiknek először halak, majd egy dinoszaurusz képét mutatták meg. Egy részük a képekhez tartozó szavakat is meghallgathatta, míg a többiek csupán semleges, sípoló hangot hallottak „aláfestésnek”. A szavakat is halló babáknak hamarabb sikerült csoportosítaniuk az állatokat, és el tudták különíteni a dinoszauruszt a halaktól. A többieknek azonban ez nem sikerült: ugyanolyan sokáig vizsgálták mindegyik képet – ez pedig azt jelentette, hogy nem sikerült elkülönülő kategóriákat alkotniuk.

Arról nem szól a fáma, hogy a szavakon kívül elősegítheti-e például a dalszöveg is a pár hónapos csöppségek nyelvfejlődését. Egy biztos – a beszédes anyukák, apukák hamar számíthatnak csacsogó csecsemőre. Csak aztán nehogy azért panaszkodjanak, mert a kicsi túl hamar kategorizál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X