nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Beszéljünk a babához!

Azok a csecsemők, akik sok szót hallanak, könnyebben csoportosítják maguk körül a világ dolgait – akár már három hónapos korukban.

nyest.hu | 2010. április 7.
|  

Nem mindegy, hogy szavakat vagy más hangokat hallanak a babák. A körülöttük elhangzó szavakból ugyanis már három hónapos korukban is olyan információkat le tudnak szűrni, amelyek megkönnyítik a számukra, hogy megértsék az őket körülvevő világot.

A friss kutatási eredményeket amerikai kutatók jelentették be. Alissa Ferry, az új információkról megjelent cikk egyik szerzője úgy nyilatkozott, hogy ilyen korai, a nyelvhasználatra és a tárgyak azonosítására vonatkozó adatokkal még nemigen szolgált eddig a tudomány. Ez már csak azért is fontos újdonság, mert az eredmények ösztönözhetik a szülőket arra, hogy minél hamarabb minél többet beszéljenek a kicsikhez: hiszen így elősegíthetik az intenzív nyelvfejlődést.

Ugyanezt hangsúlyozta Sue Roulstone beszéd- és nyelvterápiával foglalkozó szakember is. A nurseryworld.co.uk portál beszámolója szerint a professzor felhívta a figyelmet: a szavak nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a csecsemők minél hamarabb megértsék a körülöttük lévő világot, és rendszerezni tudják az őket érő hatásokat, megmagyarázni a jelenségeket.

A fentieket három és négy hónapos babákat vizsgálva sikerült megállapítania az illinoisi kutatócsoportnak. A kicsiknek először halak, majd egy dinoszaurusz képét mutatták meg. Egy részük a képekhez tartozó szavakat is meghallgathatta, míg a többiek csupán semleges, sípoló hangot hallottak „aláfestésnek”. A szavakat is halló babáknak hamarabb sikerült csoportosítaniuk az állatokat, és el tudták különíteni a dinoszauruszt a halaktól. A többieknek azonban ez nem sikerült: ugyanolyan sokáig vizsgálták mindegyik képet – ez pedig azt jelentette, hogy nem sikerült elkülönülő kategóriákat alkotniuk.

Arról nem szól a fáma, hogy a szavakon kívül elősegítheti-e például a dalszöveg is a pár hónapos csöppségek nyelvfejlődését. Egy biztos – a beszédes anyukák, apukák hamar számíthatnak csacsogó csecsemőre. Csak aztán nehogy azért panaszkodjanak, mert a kicsi túl hamar kategorizál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X