nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A vezetés károsítja a nyelvhasználatot

Nemcsak a csevegés árt a vezetésnek, de a vezetés is az útközbeni csacsogásnak – derül ki egy friss kutatásból, amit illinoisi tudósok végeztek.

nyest.hu | 2010. január 26.
|  

Vezetés közben nem tanácsos telefonálni, és nem csak azért, mert a rendőr megbüntethet, hanem mert kevésbé tudunk figyelni az útra – ezt jól tudjuk. De illinoisi kutatók most arra is rájöttek, hogy ennek a fordítottja is igaz: nemcsak a kommunikáció árt a vezetésnek, hanem a vezetés is nehezebbé teszi a beszédértést- és használatot.

Előző kutatások ennek az ellenkezőjét mutatták ki – ám az illinoisi kutatók nem hittek az eredményeknek. „Sokan úgy gondolják, hogy beszélgetni, és megérteni, amit más beszél hozzánk, könnyű feladat. De ez nem így van. A nyelvhasználat igenis olyasvalami, ami komoly figyelmet igényel, és ha vezetés közben beszélünk, akkor a két tevékenység versenyzik egymással a figyelemért” – mondja Gary Dell pszicholingvista, a vizsgálat vezetője.

A kísérletben a résztvevők párokba voltak állítva: egyikük egy autószimulátorban ült, ami vagy nem mozgott, vagy forgalmas útviszonyokat produkált, a másik kísérleti alany pedig ezalatt beszélt a párjához. A sofőröknek 4 ismeretlen történetet kellett meghallgatniuk, majd visszamondaniuk.

A kísérlet – számol be a news-medical.net – kimutatta, hogy amikor az alanyoknak vezetés közben kellett meghallgatniuk a sztorikat, jóval halványabban tudtak emlékezni az elhangzottakra, mint akkor, amikor csak ültek a szimulátorban. Egészen pontosan 20 százalékkal kevesebb információt tudtak csak visszaidézni. A kísérlet idősebb résztvevői (a 65 éven felüliek) pedig rosszabb teljesítményt nyújtottak a fiatalokénál.

A tanulmány szerint tehát a nyelvhasználatunk és beszédértésünk jelentősen sérül vezetés közben. Ahogy a kutatás irányítója fogalmaz: „A modern technika segítségével egyre többször beszélgetünk úgy, hogy közben valami mást csinálunk. Csak éppen így egymást jóval kevésbé értjük...”

Információ
X