nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elefántszemélyiség-teszt

Az elefántok nem csak egyedi kommunikációs rendszerrel rendelkeznek, de úgy tűnik, jól azonosítható személyiségjegyekkel is. Négy különböző „személyiségtípust” azonosítottak egy afrikai elefántcsaládon (Loxodonta africana) belül a kutatók, akik szerint a tagok egyedi karakterjegyei segítik a csorda túlélését az afrikai vadonban.

MTI | 2012. október 30.
|  

A kenyai Amboseli Nemzeti Park EB nevű családját – az elefántcsaládot a nőstények és csemetéik alkotják tanulmányozó szakemberek vezetőket, barátságos óriásokat, játékos természetű és megbízható tagokat különböztettek meg a csordán belül. Ezek a személyiségtípusok az elefántok túlélését segítik a zord környezetben és szinte egyedülállónak számítanak az állatvilágban idézte a kutatókat a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

A csorda minden egyes tagjának megvan a maga személyisége. Ezek a karakterjegyek kulcsszerepet játszanak a család boldogulásában és a veszélyhelyzetek, illetve az olyan nehézségek leküzdésében, mint az éhezés, vagy a szárazság mondta Phyllis Lee, a Stirlingi Egyetem munkatársa. A család több mint 38 éven át tartó megfigyeléséből származó adatok révén a kutatók 26 magatartásmintát teszteltek az állatokon.

A Journal of Comparative Psychology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a vezetők voltak a legerősebb személyiségek. Ezek az elefántok befolyásolták a csapat mozgásirányát és ők hallatták a csorda indulásakor felcsendülő „útra fel”-jellegű morajt. A többi állatfajjal ellentétben, amelyeknél a legdominánsabb és legagresszívebb egyedek ragadják magukhoz az irányítást, az elefántok az intelligenciát és a problémamegoldó-képességet keresik vezetőjükben.

A játékos természetű csordatagok a vezetőknél fiatalabbak, jóval kíváncsiabbak, aktívabb természetűek. A barátságos óriások a többieknél gyakrabban kedveskedtek társaiknak egy kis cirógatással vagy dörgölőzéssel. A megbízható csordatagok voltak a csapat legjobb döntéshozói, ők segítettek a borjak gondozásában, és ezek az egyedek voltak a legnyugodtabbak, amikor a csorda valamilyen fenyegetéssel került szembe. Ezek az elefántok integrálódtak a legjobban a csordába, míg a kevésbé megbízható, illetve erőszakosabb társaik nagyobb eséllyel szakadtak le a csapatról. A társadalmilag kevésbé befogadott egyedek kevesebb borjat hoztak a világra, ami azt sugallja, hogy a személyiség a nőstény szaporodási sikerét is befolyásolhatja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X