nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Eladósodnak az Apple-kütyük miatt

Több mint 20 ezer egyetemi, főiskolai hallgató vett fel magas kamatozású, nagy összegű kölcsönt a közép-kínai Vuhan városban csak azért, hogy „menő” elektronikai cikkeket, többségében Apple-termékeket vásárolhasson – derítette ki a Hszinhua hírügynökség.

MTI | 2013. március 25.
|  

Tavaly január és idén február között összesen 160 millió jüan, vagyis több mint 6 milliárd forint értékben érkezett hitelkérelem a PPF Group leányvállalataként működő Home Credit China (HC China) nevű pénzintézethez. A pénzhez jutottak közül már körülbelül száz fiatalnak nyoma veszett, a tartozásuk elmaradására figyelmeztető telefonhívások és levelek válasz nélkül maradnak.

Mint kiderült, a hallgatók által fizetendő éves kamat összege esetenként meghaladja a 47 százalékot is. A kölcsönökben a Hupej tartomány székhelyén felsőoktatásban résztvevő csaknem egymillió diák közül minden ötvenből egy érintett.

A hitelek 90 százalékát népszerű Apple termékek – iPhone-ok, iPadek és más drága elektronikai eszköz – vásárlására fordították – tájékoztatott Liu Ming-vej, a HC China regionális igazgatója.

A cég 9, 12 és 15 hónapra kínál hitelt főiskolai és egyetemi hallgatók számára 540 és 10 ezer jüan közötti összegre. Ehhez személyi igazolványukra, bankkártyájukra és diákigazolványukra van szükség. A szokásos banki hitelképességi vizsgálattal szemben mindössze 15-20 perc alatt elvégzik a formaságokat.

A hallgatók többnyire a megvásárolni szándékozott árucikk árának 10-30 százalékát fizetik ki a HC China partner üzleteiben, a többit a hitelből fedezik. Jelentések szerint a fizetési konstrukció nagy forgalmat generált a városban, még ha vannak is olyan áruházak, amelyek nem csatlakoztak hozzá, mondván, nem ösztönzik „uzsorakamattal” járó hitelfelvételre a fiatalokat.

Az egyik egyetemi hallgató a Hszinhuának arról beszélt, hogy társai körében elszigeteltnek érezte magát attól, hogy nem volt okostelefonja. Zavarta, amikor a többiek az új alkalmazásokról élénk beszélgetést folytattak. Osztálytársainak és kollégiumi szobatársainak a fele iPhone-tulajdonos. Mint mondta, a reklám hatására vett fel maga is hitelt, amit végül a szülei segítségével fizetett vissza.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X