nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre népszerűbb a mobilnet

A magyarok csaknem egynegyede, 24,7 százaléka használ mobilinternetet, a legnagyobb arányban a diákok – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült felmérésből.

MTI | 2013. május 10.
|  

Az NMHH keddi közleményéből kiderül, hogy a férfiak 31,1 százaléka, a nők 21,2 százaléka használ mobilinternetet. A legnagyobb arányban a tanulók körében vannak mobilinternetezők: a diákok 65,8 százaléka használ mobilnetet. A gazdaságilag aktívak között több mint 30 százalék, a háztartásbelieknél 28 százalék mobilinternetet használók aránya. Legkevésbé a munkanélküliek és a nyugdíjasok használnak mobilinternetet, a munkanélküliek között 81,4 százalék, a nyugdíjasok között pedig 91,5 százalék azok aránya, akik nem használják a szolgáltatást.

Az NMHH felméréséből kiderül, hogy a végzettséggel párhuzamosan nő a mobilinternetet használók aránya: a maximum 8 általánost végzetteknek csak 7,6 százaléka, a diplomával rendelkezőknek pedig csaknem 35 százaléka mobilinternetezik. Budapesten kétszer akkora arányban (40,6 százalék) vannak mobilinternetet használók, mint a vidéki városokban (21,7 százalék) vagy községben (21 százalék) élők körében – olvasható a közleményben. A korcsoportok közötti különbségek a mobilinternetezéssel kapcsolatban is jelentősek, a legfiatalabb korosztályban a legmagasabb, 63,7 százalék a mobilinternetet használók aránya, ez pedig folyamatosan csökken a kor növekedésével, a 60 év felettieknek csak 7,8 százaléka mobilinternetezik.

Szignifikáns kapcsolat figyelhető meg a mobilinternet-használat és az internetezés gyakorisága között: minél gyakrabban internetezik valaki, annál valószínűbb, hogy használ mobilinternetet – hívja fel a figyelmet az NMHH. A naponta több mint három órát internetezők közel fele használ mobilinternetet, míg akik maximum egyszer interneteznek egy héten, azoknak csak 8,3 százaléka.

A nem mobilinternetező válaszadók 46 százaléka elsősorban azért nem használ ilyen szolgáltatást, mert más, vezetékes internet szolgáltatása van, amivel meg van elégedve. A második leggyakoribb ok az, hogy egyáltalán nem szoktak internetezni, ezért nem is használnak mobilinternetet sem, a harmadik legnagyobb arányban megjelenő, minden tizedik ember által megjelölt probléma pedig az, hogy a válaszadók nem rendelkeznek olyan eszközzel, amellyel internetezni tudnának. Vannak olyanok – a megkérdezettek 8,4 százaléka –, akik túlságosan drágának tartják a szolgáltatást. A lakosság 4,6 százaléka azért nem használ mobilinternetet, mert nem tudja, hogyan kell, mire való, mi az. Azoktól a felnőttektől, akik jelenleg nem használnak mobilinternetet, megkérdezték azt is, hogy tervezik-e a következő egy évben, hogy ilyen szolgáltatást vesznek igénybe. A válaszadók 91 százaléka nem tervezi, 8 százalékuk viszont igen – olvasható a közleményben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X