nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egymilliárdot spórolna az oktatáson a főváros

Többek között az oktatás területén is megszorításokat vezetne be a főváros 2011-ben annak az általános takarékossági tervnek a részeként, melyet január 12-én rendkívüli ülésén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

Edupress | 2011. január 13.
|  

A tervek szerint megszüntetnék például a javasolt pedagógusi feladatkörök támogatását, illetve 2012-től a nyelvi előkészítő osztályok patronálását is. A fővárosi MSZP-frakció elhibázottnak tartja a programot.

Megszorításokkal, vagyis általános takarékossági tervvel készül 2011-re a fővárosi vezetés, amely számos terület mellett az oktatáson is jelentősen spórolna. A költségvetési koncepcióból kiderül, hogy az oktatásra egymilliárd forinttal szánnak kevesebbet, vagyis 41 milliárdot.

Megszüntetnék a javasolt pedagógusi feladatkörök támogatását, így kevesebb igazgatóhelyettes, kollégiumi ápoló, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős dolgozna Budapesten. Továbbá a tervek szerint 2012-től a nyelvi előkészítő osztályok patronálása is abbamaradna, amivel együtt a fővárosi szakközépiskolákban 169, a gimnáziumokban pedig 39 tanári álláshely szűnne meg.

A megszorításokra a városvezetés indoklása szerint azért van szükség, mert az év végén derült ki, hogy a vártnál lényegesen rosszabb gazdasági helyzetben van a város. Az ellenzék a költségvetési tervezet visszavonását kéri, mert elhibázottnak tartja a programot. Szintén tiltakozik a Levegő Munkacsoport is, levelében így fogalmazott: „Ne az oktatástól, az egészségügytől, a tömegközlekedéstől, a zöldterületek fenntartásától vonjon el pénzt a Fővárosi Önkormányzat, hanem a dugókat, baleseteket, zaj- és levegőszennyezést okozó közúti közlekedés rejtett támogatásának megszüntetésével szerezzen új forrásokat."

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X