nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyformán jár az agyunk

A kutatók úgy találták, hogy az egyedi személyiségjegyek ellenére az emberek agya megdöbbentően hasonló.

MTI | 2012. szeptember 29.
|  

Az emberi agy ugyanazt az alapvető molekuláris mintázatot mutatja egymástól jelentősen különböző személyiségű egyéneknél is – sugallja a gének kifejeződését leíró 3 dimenziós agyi térkép, amelyet amerikai és brit kutatók készítettek el. A Nature tudományos magazinban ismertetett nagyszabású programhoz három emberi agyat szeleteltek fel egyenként 900 darabra, majd metszetekben összesen 100 millió mérést végeztek el annak megállapítására, hogy melyik gén fejeződik ki, azaz termelteti az általa kódolt fehérjét – számolt be róla a BBC hírszolgálata.

Az emberi agy a világ legbonyolultabb struktúrája; az agyat felépítő 100 milliárd sejt működéséről még sok minden nem ismert. A seattle-i Allen Agytudományi Intézet és az Edinburghi Egyetem közös projektjében tevékenykedő kutatók szerint eredményeik segítenek annak megértésében, hogy a különböző genetikai rendellenességek miként vezetnek az agy megbetegedéséhez, de az agy működése, kialakulása és evolúciója is megismerhető lesz az atlasz segítségével.

A térképalkotás során a kutatók úgy találták, hogy a gének túlnyomó többsége nagyon hasonló mintázatban fejeződik ki a különböző egyének agyában: az egyedi személyiségjegyek ellenére az emberek agya megdöbbentően hasonló.

Mielőtt az emberi agy feltérképezésének nekiláttak volna, a kutatók éveket töltöttek el állatkísérletekkel, amelyekben egerek agyát vizsgálták hasonló módon. Mivel azonban az emberi agy jóval összetettebb, módosítaniuk kellett megközelítési módjukat. Az agy felszeletelését követően minden egyes metszetben számítógépes program segítségével dolgozták ki a génkifejeződés mintázatát.

„Korábbi tanulmányainkban az egéragyban egyedi géneket vizsgáltunk, minden egyes gént külön térképeztünk fel, és kerestük meg, hogy hol fejeződik ki az agyban„ – magyarázta Seth Grant, az Edinburghi Egyetem idegtudományi tanszékének munkatársa. Az emberi agy esetében azonban a gének kifejeződését együttesen mérték az agyszövet apró mintájában, így egyfajta mintázatot kaptak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Nullius 2012. október 8. 16:06

"Az emberi agy ugyanazt az alapvető molekuláris mintázatot mutatja egymástól jelentősen különböző személyiségű egyéneknél is"

Szerintem a személyiség nem az agyban van.

Egy idevágó gondolat a Nobel-díjas John Eccelstől:

"Since materialist solutions fail to account for our experienced uniqueness, I am constrained to attribute the uniqueness of the Self or Soul to a supernatural spiritual creation. To give the explanation in theological terms: each Soul is a new Divine creation which is implanted into the growing foetus at some time between conception and birth."

(John C. Eccles: Evolution of the Brain: Creation of the Self, 237. o.)

Információ
X