nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy túl korán eltemetett nyelv

Egy 2009-es UNESCO jelentés kihaltnak nevezte az indiai aimol nyelvet, holott azt ma is több ezren beszélik még az országban.

nyest.hu | 2010. augusztus 5.
|  

Meglepődtek az aimol törzsfőnökök, amikor megtudták, hogy nyelvüket „halottnak nyilvánította” egy UNESCO jelentés 2009-ben. A törzsnek a tibeti-burmai nyelvcsaládhoz tartozó nyelvét ugyanis még legalább 6500-an beszélik 15 kis indiai hegyi faluban – írja az E-pao, egy helyi újság.

Az aimolok India Burmával határos északkeleti államában, Manipurban élnek, sok rokon törzzsel együtt a hegyekben. Manipur a kisebb indiai államok közé tartozik, lakossága kevesebb mint 2 és fél millió. Indiában ugyanakkor az összlakosság 8 százaléka, azaz majdnem 100 millió indiai törzsi körülmények között él.

Jelenleg 645 törzset tartanak számon Indiában: az aimol csak egy Manipur 28 helyi törzse közül. A kihaltnak nevezett aimol nyelven egyébként még rádióadásokat is rendszeresen közvetítenek a helyi rádió nemzetiségi programján belül. Az illetékes manipuri hatóságok most dokumentációval igyekeznek igazolni, hogy az aimol nyelv még mindig él.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X