nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egészséges az enyhe túlsúly?

A túlsúlyos emberek feltehetően gyakrabban járnak orvoshoz, így hamarabb elkezdődik a betegségek megfelelő kezelése.

MTI | 2013. január 3.
|  

Az enyhén túlsúlyos embereknél kisebb a korai halálozás kockázata, mint az optimális testtömegűek esetében – ezt mutatja egy olyan nemzetközi vizsgálat, amely csaknem 3 millió felnőttre terjedt ki szerte a világban. A The Daily Telegraph című brit lapban ismertetett tanulmány szerint az enyhén túlsúlyos emberek esetében 6 százalékkal kisebb a halálozás kockázata, mint a normál testtömegűeknél. A súlyosan elhízottak – 35-ös testtömegindex felett – ugyanakkor 29 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg, mint azonos korú normál testtömegű társaik.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány szerzői a jelenségre lehetséges magyarázatként többek között azt hozzák fel, hogy a túlsúlyos emberek feltehetően gyakrabban járnak orvoshoz, így hamarabb elkezdődik a betegségek megfelelő kezelése. De az okok között említik a túlsúlyos embereknél felhalmozott magasabb tápanyagtartalékot is, amely előnyt jelenthet például elhúzódó betegségeknél.

A Science Daily tudományos hírportál összegzése szerint az Egyesült Államok egészségügyi statisztikai központja (National Centre for Health Statistics), a Nemzeti Rákintézet és az Ottawai Egyetem munkatársai által jegyzett kutatás keretében csaknem száz korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek több mint 2,88 millió emberre és több mint 270 ezer elhalálozásra terjedtek ki Észak- és Dél-Amerikában, Európában, Ázsiában, valamint Ausztráliában. A vizsgálat eredménye több korábbi tanulmányéval is egybevág, amelyek szerint a szívrohamot túlélő túlsúlyos és mérsékelten elhízott betegek életkilátásai jobbak, mint normális súlyú betegtársaiké.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Krizsa 2013. január 3. 22:21

Az szerintem egyéntől (öröklődéstől) függ, hogy az enyhe túlsúly okoz-e betegséget, vagy "annyi" még nem. (Az enyhe, az ENYHE!) Persze sokáig nem is törődtem ezzel, mert a klímax előtt annyit ettem, amennyit akartam és (a gyerekszülések után is), magától "beállt" a magasság cm-ből 100-at. De 52 éves koromban 3-4 hónap alatt 7 kiló túlsúly lett. Pik-pak lefogyasztottam (gyakorlatilag nem ettem:-), de 4-5 kiló többször is visszakúszott. Ezalatt bőrviszketés, talpgomba, jellemző szomjasság. Na, ugye ez cukorbetegség akar lenni. Orvos? Először is túlsúlyos vagyok, és ezt magamtól is tudom. Megöregedni, még rondábbnak lenni és még totyogni is? Na ezt, nem! Aztán megszoríthatom a szénhidrátfogyasztást is, ahhoz se kell orvos, mert nem ő papiztat. S ha még mindig... ? meglátjuk. Tartósan lefogytam, mese nincs. (Pár évvél később már újra nem kellett vigyázni.) A tünetek elmúltak, szénhidrát megszorításra és orvosra már került sor. Csak 14 évvel később mentem rutinvizsgálatra: cukor nincs, más sincs.

De: én fizikai munkát gyerekkoromtól, egész életemben... és a zöldség-gyümölcs meg főleg a napsütés itt nem hiányzik.

A statisztika hazug. A normál és alacsony súlyúak meghalásának,

1. 30 féle egyéb oka lehet: valódi éhezés, durva táplálkozási hibák, sorvasztó munka (vegyi, rádioaktív), öröklött bajok, szteroidozás...

2. valóban igaz az, hogy kövéren tovább lehet húzni a haldoklást.

2 El Vaquero 2013. január 3. 18:07

Az enyhe túlsúly teljesen elfogadható. Gond akkor van, ha valaki olyan szintre hízik, hogy torzul, püffedt lesz tőle az arca, meg izzad, mint a görény, és állandóan piheg, mert a túlsúly miatti csökken állóképessége, legkisebb terhelésre is aránytalanul nő a pulzusa. Ez utóbbi túlsúly semmiképp nem enyhe.

Inkább az enyhe túlsúly, mint a gebeség. Hiába vezették be a modelleknél, hogy bizonyos testtömegindex alatt nem indulhatnak versenyeken, még mindig betegesen soványak, szabályosan zongorázni és xilofonozni lehet a bordáikon, tisztára, mint Samu a szertárban.

1 Xebulon 2013. január 3. 18:00

Szerintem az ideális súlyú egyének között van 6-10%, aki önmaga sanyargatásával (koplalással vagy túlzott sportolással) tartja fent az ideális testsúlyát - no ezeknél a halálozási arány nagyobb.

Az enyhén túlsúlyos emberek, meg egyszerűen szarnak az egészre, boldogan élnek míg meg nem halnak.

Információ
X