nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
 • szigetva: @Libertate: Nagyon klassz, hogy azt is te mondod meg, hogy én mivel vagyok tisztában és mi...
  2020. 07. 05, 11:11  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A rejtelmes agy
Diszlexia: közelebb a megoldáshoz?

Amerikai tudósok újabb ismeretekhez jutottak az oly sokakat érintő részképességzavar, a diszlexia kialakulásáról. Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, az agy egy meghatározott területén fennálló kommunikációs zavar okozza az olvasási és szövegalkotási nehézségekkel járó diszlexiát.

nyest.hu | 2010. május 12.
|  

Nyelv, beszéd, olvasás – ezeket a területeket érinti a diszlexia néven ismeretes részképességzavar. Számos kisgyerek küzd vele iskolába kerüléskor, mire kiderül, tulajdonképpen mi okozza nehézségeiket a szavak összeolvasásakor, egyes betűk felismerésekor. Jó hír, hogy a betegség hátterének újabb elemeit térképezték fel a szakértők – számol be a news.oneindia.in weblap.

Sikerül elolvasni vajon?...
Sikerül elolvasni vajon?...
(Forrás: iStockphoto)

Az persze nem meglepő információ, hogy az agyműködés rendellenességével hozható összefüggésbe az olvasás- és beszédzavar. Az azonban friss kutatási eredmény, hogy a diszlexia a bal agyfélteke fehérállományának egy speciális területét érinti: az ott megfigyelhető felépítésbeli eltérések akadályozzák a gyerekeket bizonyos nyelvi folyamatokban.

A felfedezés eredményét így magyarázza a kutatás vezetője, Laurie Cutting: „Olvasáskor tulajdonképpen a fejünkben mondjuk ki a szavakat. Ha azonban nem egységesen működik a fehérállomány, az agy elülső és hátulsó területei képtelenek kapcsolatot létesíteni egymással, ami hatással van az olvasásra – hiszen az agyi területeknek összehangoltan kell működniük.”

A fehérállományt az agysejtek közti kommunikációt lehetővé tevő idegrostok alkotják, ezekből áll össze a bal agyfélteke azon hálózata, amely a nyelvi képességekért felelős. Ha tehát itt – például egy baleset vagy egy születés során szerzett károsodás miatt – nem tökéletes a sejtek közti kommunikáció, illetve fejletlenebb az idegrendszer, az nyelvi és tanulási nehézségekhez vezet a kicsiknél.

A kutatók egy speciális MRI (vagyis mágneses magrezonancia képalkotás) módszerrel vizsgálták az emberi agyat, és a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy összefüggés fedezhető fel a felépítésbeli rendellenességek és a diszlexia megjelenése között. Ha több oldalról is bizonyítást nyer az elmélet, az közelebb viheti a diszlexia kutatóit ahhoz, hogy megfejtsék és megértsék a rendellenesség kialakulását – és akár a megoldást is megtalálják a hatékony kezelésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X