nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diszlexia állhat Da Vinci és Picasso sikere mögött

Brit kutatók szerint Leonardo da Vinci és Pablo Picasso a diszlexiának köszönhették magasröptű pályafutásukat.

MTI | 2010. november 16.
|  

A híres művészek ugyanúgy képtelenek voltak az írott szó helyes felismerésére és elolvasására, mint ahogy a ma élő gyermekek jelentős része – tizenkettőből egy.

A Middlesexi Egyetem kutatói 41 férfi és nő vizuális-térbeli képességét, tehát a 3D-ben érkező információk feldolgozásának készségét vizsgálták, ami nélkülözhetetlen a művészi képességek kibontakozásához – közölte a The Daily Telegraph internetes kiadása (www.telegraph.co.uk) a Learning and Individual Differences című szaklapban közzétett kutatásra hivatkozva.

A kísérleti alanyok fele diszlexiában szenvedett, tehát írási-olvasási készsége zavart volt. Az eredmények alapján a diszlexiás férfiak számos teszt során jobban teljesítettek, mint a többi férfi. Például jobban emlékeztek a képekre, ügyesebben tájékozódtak egy háromdimenziós virtuális városban.

A kutatók azt szűrték le a kapott eredményekből, hogy a diszlexiások jobban érzékelik a teret. Számos diszlexiás inkább gondolkodással és cselekvéssel szereti megoldani a problémákat, mint beszéd útján. Ez a diszlexiás férfiak esetében hozzájárulhat ahhoz, hogy kifejlesszék azokat a képességeket, amelyek szükségesek a művész- és kreatív világban való sikerhez - magyarázta Nicola Brunswick, a kutatás vezetője.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X