nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Digitalizálják Izrael szellemi örökségét

Izrael 160 millió új sékelt (8,45 milliárd forintot) költ kulturális és szellemi örökségének digitalizálására - számolt be minisztériumi forrásokra hivatkozva a Háárec izraeli napilap.

MTI | 2010. február 25.
|  

A közel-keleti állam kulturális minisztériumának tervei szerint a virtuális archívum nyitott lenne, és az állam létrejöttétől gyűjtené össze Izrael kulturális kincseit. Az archívum felállítása része az izraeli kormány által jóváhagyott 600 millió új sékeles (31,7 milliárd forintos) nemzeti örökség programnak.

„Olyan folyamatba vágunk bele, amelyre korábban nem volt példa: digitalizáljuk szellemi örökségünket” – mondta Limor Livnat kulturális miniszter. „Országos dokumentációs központot építünk az előadóművészetek számára, amelynek része lesz a héber dalok csarnoka. Minden dal és előadás elérhető lesz digitális formában” - tette hozzá a politikus.

Az archívumban ritkaságok, vagyis a harmincas évekig visszanyúló alkotások is szerepelnek majd. Bár az archívum már létezik, eddig csak a jeruzsálemi Héber Egyetem Nemzeti Könyvtára kezdte meg a digitalizálást. Az érdemi munka néhány hónapon belül kezdődhet meg, miután a pénzügyminisztérium folyósítja az erre szánt pénzt.

Információ
X