nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diákmegmozdulások országszerte

A magukat nemzeti érzelműnek valló Magyar Tavasz Mozgalom aktivistái elfogadhatatlannak tartják a Hallgatói Hálózat szerinte anarchista módszereit, ám a követeléseikkel ők is egyetértettek.

MTI | 2013. február 12.
|  

Több százan demonstráltak a kormány oktatáspolitikája ellen a Hallgatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat szervezésében hétfőn Budapesten. A tiltakozók „blokád alá vonták” az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kar Múzeum körúti campusának egyik épületét, majd felvonulásuk során több más felsőoktatási intézményt is érintettek.  A diákszervezetek a Deák téren gyülekeztek, ahonnan tiltakozó felvonulást indítottak. A meghirdetett útvonal szerint eredetileg a lágymányosi egyetemi campusig mentek volna, de a résztevők, több mint ötszázan az ELTE Múzeum körúti épülete elé érve megálltak, majd bementek a karra.

 

A Hallgatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat által szervezett demonstráció részvevőinek egy része az egyetem Múzeum körúti A épületében, a kari nagyelőadóban gyűlt össze, itt a tiltakozás egyik rendezője azt mondta: az egyetemek autonómiája érdekében nyomásgyakorlási eszközként „visszafoglalják az egyetemet”, „blokádot hirdetnek”. A kari nagyelőadóban fórumot kezdtek, és döntöttek arról, hogy kedd reggelig többen az egyetemen maradnak, majd aznap döntenek az esetleges folytatásról.

A demonstrálók ezután a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri épületéhez vonultak, majd onnan a Magyar Nemzeti Múzeum irányába indultak vissza. A múzeum lépcsőjén felolvasták hat pontból álló követeléseiket. Ebben a közoktatás és a felsőoktatás reformját, a keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, a forráskivonások leállítását, a hallgatói szerződés eltörlést, az egyetemi autonómia helyreállítását és a hátrányos helyzetűek továbbtanulási lehetőségeinek megteremtését sürgették. A tiltakozók ezután elszavalták a Nemzeti dalt.

A Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái állnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Múzeum körúti épületének erkélyén a HaHa és a Középiskolai Hálózat demonstrációjának demonstrációja alatt Budapesten 2013. február 11-én.
A Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái állnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Múzeum körúti épületének erkélyén a HaHa és a Középiskolai Hálózat demonstrációjának demonstrációja alatt Budapesten 2013. február 11-én.
(Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt)

A demonstrálók ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületében tartottak gyűlést, majd visszatértek az ELTE Múzeum körúti épületébe, ahol ismét fórumot kezdtek. Ezen este arról döntöttek, hogy keddre kezdeményezik az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum összehívását.

A tüntetés kezdetén a magukat nemzeti érzelműnek valló Magyar Tavasz Mozgalom aktivistái tartottak sajtótájékoztatót. Itt Stummer János, a nemrég alakult szervezet vezetője elfogadhatatlannak nevezte a Hallgatói Hálózat szerinte anarchista módszereit, ám a követeléseikkel egyetértett. A több száz demonstráló jelentős rendőri készültség és felvezetés kíséretében egyebek mellett azt skandálta, hogy „szabad ország, szabad egyetem!” illetve „nem hagyjuk!”. Molinóikon az volt olvasható, hogy „stadionok helyett szellemi arénákat”, illetve „mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok”. A demonstráció békésen zajlott, ám a felvonulók az úttestre lépve többször akadályozták a közúti forgalmat.

Háromszázan demonstráltak Pécsen
 

A Középiskolai Hálózat (KiHa) által szervezett tüntetés résztvevői délután öt órakor a 48-as téren gyűltek össze, közülük többenMinek tanulni, ha egyetemre úgysem mehetünk?, illetveAnyu, add el a házat, tanulni akarok! feliratú transzparenst emeltek a magasba. A szónokok azt hangsúlyozták, hogy a kormány a február 8-ai határidő lejártáig nem teljesítette maradéktalanul a hallgatói szervezetek követeléseit, s a kormányzó erő most arra készül, hogy aröghöz kötést az alkotmányba foglalja. Volt, aki azt mondta, újságírók politikai nyomásra lejárató kampányt indítottak a Hallgatói Hálózat (HaHa) ellen, de a megmozdulásokat már csak azért is folytatni kell, mert a kormány arra számít, hogy a diákság megunja és feladja aközgondolkodást is befolyásoló akcióit. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a forráskivonás a Pécsi Tudományegyetemre (PTE) és azon keresztül az egész városra is komoly veszélyt jelent. Kiemelték: ha a 6500 embert foglalkoztató intézmény leépítésre kényszerül, az a vásárlóerő csökkenését, hosszú távon Pécs jövőjét fenyegeti.

A beszédek elhangzása után a demonstrálók aSzabad egyetem!,Az egyetem a miénk!,Volt egy álmom: diploma! jelszavakat skandálva a Széchenyi térre vonultak, ahol csatlakoztak hozzájuk a HaHa aktivistái, s együtt mentek a PTE Bölcsészettudományi Kar Ifjúság úti épületéhez.

Petíciót adtak át a tüntetők Szegeden

A helyi politikusoknak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) érdekében történő fellépését sürgető petíciót adtak át a felsőoktatást érintő kormányzati lépések ellen tiltakozó oktatók, hallgatók és középiskolások hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen, a megyei kormányhivatalban és a városházán.  A petíciót a tüntetőktől átvevő Solymos László (MSZP) szegedi alpolgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben a közgyűlés tagjai – politikai oldaltól függetlenül – egyhangúlag támogatták a hallgatók által megfogalmazott követeléseket. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy ha a parlamentben az SZTE-t érintő ügyben szavazásra kerül sor, akkor a szegedi kormánypárti képviselők voksukkal is kiállnak az intézmény mellett.

A városháza előtt demonstráción Kiss Attila, az Oktatói Hálózat egyik aktivistája mintegy kétszáz tanár, hallgató és középiskolás diák előtt azt mondta, hogy a régió legnagyobb munkaadója, az SZTE a működőképessége határára került. Az egyetemet érintő forráskivonás a várost és a régiót is sújtja – tette hozzá. A professzor hangsúlyozta: az egyetemi oktatókat aggodalommal tölti el, hogy az elmúlt időszakban a tudás, a szakmai hozzáértés szerepe leértékelődni látszik. Károlyi Lóránt, a Középiskolás Hálózat tagja közölte, kénytelenek folytatni a tavaly elkezdett tiltakozó akciókat, hiszen a közoktatásban „teljes a zűrzavar”, a végzős gimnazisták néhány héttel a felsőoktatási jelentkezési határidő előtt bizonytalanságban élnek. A kormány tárgyalásokat kezdett ugyan, de „módszeresen átveri” partnereit – mondta a diák, és példaként a „röghöz kötés” alaptörvénybe foglalását említette.

A tüntetők „Szabad ország, szabad egyetem”, „Semmit rólunk, nélkülünk!” jelszavakat skandálva a belvároson keresztül a bölcsészettudományi karra vonultak, ahol a felsőoktatás jelenéről és jövőjéről fórumot tartanak. A szervezők az MTI kérdésére elmondták, a korábbi fórumoktól eltérően nem tervezik az éjszakát az egyetemi épületben tölteni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X