nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nemzeti hallgatói konzultáció

Start a diplomáért címmel országos konzultációs, információs felvételi napokat tart a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a következő két hétben országszerte – jelentette be Kis Norbert felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI | 2012. február 9.
|  

Mint mondta, az öt vidéki és egy fővárosi helyszínen rendezendő országjárás célja, hogy a felsőfokú tanulmányokkal kapcsolatos januári változásokról konzultáljanak a középiskolásokkal, szüleikkel és oktatóikkal, hogy felelős döntést tudjanak hozni a továbbtanulásról.

Jövő kedden Győrben, a Széchenyi István Egyetemen kezdődik a rendezvénysorozat, amelyet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyit meg. Ezután csütörtökön Pécsett, pénteken Miskolcon, február 21-én Debrecenben, február 22-én Szegeden tartanak konzultációt, míg a záró rendezvény február 23-án a fővárosban, a Budapesti Gazdasági Főiskolán lesz közölte.

Kis Norbert megemlítette, hogy a programot segíti az Oktatási Hivatal, az Educatio Nonprofit Kft. és a diákhitel központ is. Egyeztettek a hallgatói érdekképviseletekkel is, kedvezően fogadták ezt a kezdeményezést, és felajánlották segítségüket a program lebonyolításában mondta.
A kormány célja, hogy növelje a felsőoktatásban részt vevők és a diplomások számát. Ezt segíti a diákhitel 2 program,
amelyben nagyon nagy lehetőségek vannak, ezt azonban el kell magyarázni minden érintettnek mutatott rá.

Kis Norbert kérdésre elmondta: a szeptemberben induló tanévtől az ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatók száma eléri majd a 70 ezret. Ideszámítva az alapképzésben, osztatlan képzésben, mesterképzésben, felsőfokú szakképzésben részt vevőket, összesen mintegy 55 ezer teljes, és 15.500 részösztöndíjas hallgatói férőhely lesz a tervek szerint. Ez az aránymegfelel annak a célnak, hogy az állam a legtehetségesebbek tanulmányait támogassa” – hangsúlyozta.

Nemzeti hallgatói konzultáció
Forrás: MTI
Emlékeztetett arra: az utóbbi években elindult a költségtérítéses képzésre jelentkezők létszámának csökkenése, ami jelzi, hogy ezt a képzésformát a szülők és a diákok egyre kevésbé tudják saját pénzből finanszírozni. Ezért vezetik be a diákhitel 2-őt, amely mindenkinek biztosítja azt a lehetőséget, hogy szükség esetén az állam megelőlegezze a tanulmányok költségeit – mondta.

Szólt arról is, hogy elmegy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szerdai demonstrációjára, és részt vesz a virrasztáson. Az esemény azt mutatja, hogy aktívabban kell konzultálni a felvételit érintő változásokkal kapcsolatban jegyezte meg.

A helyettes államtitkár közölte: a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos végrehajtási rendeletekről szóló egyeztetésekbe bevonják a rektorokat, a hallgatókat és minden olyan érdekképviseleti szervezetet, amely jelentős szerepet játszik a magyar felsőoktatásban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X