nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Dél-Tirolról Erdélyben, magyarul

Az erdélyi magyarok sokszor hivatkoznak a dél-tiroli autonómiára, de nem mindenki ismeri a pontos részleteket.

MTI | 2013. május 27.
|  

Martha Stocker magyarul jelentette meg A mi történelmünk című könyvét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Az első világháború után Olaszországhoz csatolt, zömében osztrákok által lakott dél-tiroli tartomány 1914 és 1992 közötti történelmét ismertető könyvet csütörtökön este mutatták be Kolozsváron.

Az RMDSZ pénteki hírlevele szerint Kelemen Hunor a könyvbemutatón hiánypótlónak nevezte a könyvet, hiszen – mint mondta – az erdélyi magyarok sokszor hivatkoznak a dél-tiroli autonómiára, de nem mindenki ismeri a pontos részleteket. Kelemen Hunor a könyv román nyelvű kiadását is fontosnak tartotta, hogy ezáltal a román közvélemény is megismerhesse a dél-tiroli autonómiamodellt.

Martha Stocker történész – aki a Dél-Tiroli Néppártnak és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) is alelnöke – a könyvbemutatón elmondta, a német, olasz és angol kiadás után örömmel fogadta a magyart, és örvendene a román kiadásnak is. A dél-tiroli autonómiaharc legfontosabb pillanatának nevezte, hogy Ausztria felvetette a kérdést az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) közgyűlésén. „Olasz-német vegyes bizottság alakult az önrendelkezés formájának kidolgozására, ám Ausztria minden intézkedést felülvizsgált, és nekünk ez volt a legfontosabb, hiszen bármilyen rendellenesség esetén Ausztria azonnal a nemzetközi intézményekhez tudott fordulni” – mondta a könyv szerzője.

Mint felidézte, 1972-ben született meg az a 132 pontot tartalmazó intézkedéscsomag, amely a dél-tiroli önrendelkezés alapjait rögzítette, az olasz állam módosította saját törvényeit és az alkotmányt is, úgy, hogy 1992-re a kulturális és a területi autonómia is megvalósult a régióban. „Sokan elégedetlenek otthon, de én nem tudnék ennél jobb rendszert elképzelni magunknak. Ez egy békés rendszer, a megállapodáson, a megegyezésen alapszik” – fogalmazta meg Martha Stocker.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X