nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
December 13-dikai?

Nemrégiben már előkerült a dátumok helyesírása. Most újabb kérdést kaptunk ezzel kapcsolatban. Újat mondani nem tudunk, de igyekszünk válaszolni.

nyest.hu | 2013. december 18.
|  

Erzsébettől kaptuk a következő kérdést:

Gyerekkoromban még a 296. pont volt szigorúan érvényben, azonban azóta – legalábbis úgy tudom – sok minden megváltozott. Konkrétan arra szeretnék rákérdezni, hogy helyes-e a következő: „December 13-ikai előadás”

Nemrégiben nagyon hasonló kérdést kaptunk egy másik olvasónktól. A dátumok helyesírása – úgy látszik – örök probléma. Az arra a kérdésre adott válaszunkból kitetszik, hogy a fenti alak semmiképpen nem helyes, de ezt nem a szabályzat 296. pontjából tudjuk.

A sorszámnévképző, amit a dátumhoz kapcsolunk, nem az -ik(a/e), hanem a -dik(a/e). A december 13-ikai forma tehát semmiképpen nem megfelelő. Kérdés, hogy a december 13-dikai elfogadható-e. Ezt a formát sem az akadémiai szabályzatban (AkH.), sem pedig az Osiris Kiadó helyesírási kézikönyvében (OH.) nem találjuk. Tehát tiltva, de javasolva sincs, ahogyan azt már korábbi cikkünkben jeleztük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X