nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csomagolja ki Chomsky dobozait!

Bár Noam Chomsky még aktívan dolgozik, „hagyatékának” egy részét az MIT könyvtárának adományozta. A könyvtár önkéntesek bevonásával kezdte meg az értékes anyag feldolgozását.

nyest.hu | 2015. április 8.
|  

Az 1928-ban született Noam Chomsky amerikai nyelvészt a generatív nyelvészet atyjaként tartják számon. Chomsky a nagy hírű MIT-n (Massachusettsi Műszaki Egyetem) dolgozott 1955-től kezdve. A 87. évében levő tudós az elmúlt évben 260 doboznyi iratot adományozott az MIT könyvtárának.

A könyvtár felhívást tett közzé az egyetem honlapján annak érdekében, hogy segítőket és pénzt szerezzen a számos jegyzetet, levelet, fényképet tartalmazó gyűjtemény mielőbbi feldolgozásához. A dobozokban Chomsky óravázlatai mellett nagy nyelvészekkel folytatott levelezése is megtalálható. De az iratok nem csak Chomsky nyelvészeti munkásságának nyomait őrzik: a tudós az 1960-as évek végétől kezdve egyre intenzívebben politizált is. Így a dobozokban politikai gyűléseken készült fényképek és ilyen témájú írások is rejtőznek.

Chomsky (jobbra) a bolíviai alelnökkel 2013-ban
Chomsky (jobbra) a bolíviai alelnökkel 2013-ban
(Forrás: Wikimedia Commons / Matthew Straubmuller / CC BY 2 0)

A gyűjtemény feldolgozásának első lépése a kategorizálás. Minden egyes darabot megfelelő címkékkel látnak el ahhoz, hogy később az érdeklődők érdemben használhassák a kincsesbányát. Ezután következik a digitalizálás, melynek célja az, hogy a gyűjteményt ne csak helyben, hanem a világ bármely pontján használni lehessen. Az első fényképeket és beszkennelt írások már most megtalálhatók az MIT könyvtárának honlapján.

Itt találhatunk információt arról is, hogy a feldolgozási projektet hogy lehet pénzzel vagy munkával támogatni. Jó böngészést kívánunk olvasóinknak!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X