nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
MOGYE-ügy
Csak az időt húzzák

Április 11-én tartja meg belső választásait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata.

MTI | 2012. április 6.
|  

Szabó Béla professzor, az egyetem magyar oktatóit képviselő tárgyaló delegáció tagja az MTI-nek elmondta, az elmúlt napokban az a nézet alakult ki a MOGYE magyar oktatóinak a körében, hogy az egyetem román vezetői az időhúzásra játszanak, ezért nem érdemes megvárniuk, hogy az egyetem működését és szervezeti felépítését is leíró charta rögzítse a magyar tagozatra vonatkozó előírásokat.

Szabó Béla hozzátette, Leonard Azamfirei ügyvivő rektor egy beszélgetésben el is mondta, hogy nem kívánják módosítani az egyetem chartáját, amíg nem születik bírósági határozat a minisztérium által el nem ismert egyetemi charta érvényessége tekintetében.

Az egyetem szenátusa és a rektori hivatala február 21-én fordult a marosvásárhelyi Ítélőtábla közigazgatási részlegéhez, az egyetem multikulturális jellegét nem rögzítő charta elismertetése ügyében. A kereset szerint az oktatásügyi minisztérium formai hibát vétett, amikor nem fogadta el az egyetem chartáját. A szaktárca ugyanis kicsúszott a törvényben megszabott 30 napos határidőből a dokumentum elutasításával, és értelmezésük szerint ez a charta hallgatólagos elfogadást jelenti.

„Ha ők azt állítják, hogy az ő választásuk törvényes volt érvényes charta nélkül is, hát mi is megengedhetjük magunknak, hogy charta nélkül tartsuk meg a választásainkat. Ezúttal mi is azt tesszük, hogy az ellentmondásos jogszabályok közül ahhoz igazodunk, amelyik nekünk jobban megfelel” –jelentette ki a professzor. Hozzátette, az új, magyar-angol kar létrehozásáról szóló kormányhatározat kötelezi az egyetemet, hogy szervezze meg a választásokat.

Szabó Béla elmondta, az egyetem szenátusában a magyar tagozat számára fenntartott helyekre, és az új kar tanácsának az összetételére tarthatják meg a választásokat. Hozzátette, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen is a magyar tagozat a saját szabályzata alapján tartotta meg a választásait, ezek eredményét a szenátus elfogadta.

A MOGYE megbízott rektora, Leonard Azamfirei kedden azt nyilatkozta az MTI-nek addig nem vezetheti be a kormányhatározattal létesített magyar-angol kart az egyetemi chartába, amíg a minisztérium nem ismeri el a korábbi (a magyar tagozatot nem rögzítő) chartáját, és az ez alapján tartott választásokat. Azamfirei azt hangoztatta, a magyar tagozat választásait csak a charta módosítása után lehet megtartani.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X