nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Falatozzon a Kutatók Napja ürügyén!

A Globális faluban külföldi hallgatók segítségével interaktív módokon kalauzolják el a látogatókat Afrikába, Ázsiába, Dél-Amerikába és Európába.

MTI | 2014. szeptember 26.
|  

Egyetemi intézetek, kutatóhelyek és hatósági intézmények is bekapcsolódnak pénteken a Kutatók éjszakája programsorozatba Gödöllőn, ahol csaknem 90 rendezvényt kínálnak. A Szent István Egyetem (SZIE) több mint hetven eseménnyel várja a természet- és a társadalomtudomány iránt érdeklődőket kutatóintézeteiben, tanszékein, tanüzemében és kutatólaboratóriumaiban, de kitárja kapuit a botanikus kert és a levéltár is.

A tudomány képviselői egyebek mellett a környezettudatos életmód gyakorlatából adnak ízelítőt az érdeklődők aktív közreműködésével, a középiskolások önismereti tesztek segítségével ismerhetik meg tanulási szokásaikat, hatékony tanulási módszereket sajátíthatnak el, de olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy mi szükséges a lelki egészséghez vagy milyen „alkotóelemei” vannak az egészséges lelki fejlődésnek. Emellett olyan témákat is körbejárnak az előadók, mint hogy milyen jelek mutatják, hogy az emberiség tevékenységével túllépte azt a határt, amelyet a természet és a társadalmak – tartós károsodás nélkül – képesek elviselni.

Az előadásokon választ keresnek arra is, hogy lehet-e jó a stressz, a vállalkozó kedvűek pedig nagy stresszkísérlet részesei lehetnek. A Globális falu, avagy elmélyülés a különböző népek kultúrájában és gasztronómiájában elnevezésű programban a SZIE külföldi hallgatóinak segítségével interaktív módokon kalauzolják el a látogatókat Afrikába, Ázsiába, Dél-Amerikába és Európába, a résztvevők bepillantást nyerhetnek az adott országok kultúrájába és gasztronómiájába, jellegzetes ételeket, fűszereket, italokat kóstolhatnak játékos vetélkedők formájában.

Etióp konyha
Etióp konyha
(Forrás: Wikimedia Commons / Maurice Chédel / GNU-FDL 1.2)

A levéltár Képekbe zárt egyetemtörténet – az I. világháború emlékezete címmel az egyetem történetét életre keltő kiállítást és fotógyűjteményt mutat be interaktív módon. A leendő kutatók „helyszínelhetnek” is, s részt vehetnek nyomozáson: növényfajták molekuláris (DNS) „ujjlenyomatát” készítik el. A résztvevők választhatnak, hogy saját DNS-üket vagy zöld levélből kivont DNS-t visznek-e haza, s a kísérletek éjszakáján lézer show-val egybekötött izgalmas, látványos fizikai és kémiai kísérleteket is ajánlanak.

Az őssejtek szerepét, jelentőségét veszi górcső alá a Személyre szabott őssejtek című program, ahol arra keresik a választ, hogyan lehet egy bőr- vagy vérmintából őssejteket, majd ideg- szív- és más sejttípusokat, szöveteket létrehozni, de a látogatókat megismerkedhetnek az őssejtkutatások legújabb területeivel is. A technika iránt érdeklődők a közlekedésben szerepet kapó csúcstechnológiáról hallhatnak előadást, de kipróbálhatják azt is, hogy hány Lego-autót lehet legyártani hét perc alatt egy gyártósoron.

A botanikus kertben „növényi horror” várja a látogatókat Ragadozó növények élőben és a vásznon címmel, ahol a vénusz légycsapója és a kancsókák állnak a fókuszban, de séta keretében a védett és védendő növényeket is meg lehet ismerni. A halgazdálkodási tanszék többek között olyan különlegességeket kínál, mint a halsimogatás, vagy hogy miről árulkodnak a halpikkelyek.

Vénusz légycsapója
Vénusz légycsapója
(Forrás: Wikimedia Commons / Beatrice Murch / CC BY-SA 2.0)

A Mérnökinformatikai Központ kínálatában egyebek mellett az önjáró mobil robotok működése szerepel, de kiderül az is, hogyan készül egy nyelvvizsga-feladatsor, a Vadvilág Megőrzési Intézetben pedig a csapdák, automata fényképezőgépek, GPS-ek és egyéb, a vadbiológiai terepi kutatásokban használt eszközök interaktív bemutatója várja a látogatókat.

A kutatók éjszakáján Gödöllő más helyszínein is fogadják a látogatókat. A NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézetében olyan kérdéseket járnak körbe, mint hogy miképp hozhatók létre genetikailag módosított állatok, hasznosíthatók-e a genetikailag módosított állatok a mezőgazdaság számára, de bemutatják a hasznos mikroorganizmusok tevékenységét, életét is, míg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vízélettani laboratóriuma a bemutatkozás mellett vízkémiai vizsgálatokat és mikroszkópos bemutatót is kínál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X