nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sarkozy a sajtószabadság ellen?

A francia miniszterelnöki hivatal nemzetvédelmi szempontból bizalmasnak nyilvánított jegyzékben figyelmeztette októberben a belügyminisztériumot, hogy törvénybe ütközik telefonhívásokról részletes nyilvántartást kérni közvetlenül a szolgáltatóktól.

MTI | 2010. november 10.
|  

A France Info hírrádió szerint – amely exkluzív értesülését szerdán hozta nyilvánosságra – a kabinetfőnök aláírásával ellátott dokumentum annak a bizonyítéka, hogy történtek megfigyelések, s azokat illegális módon végezték.

Több kormányszerv és a France Télécom szóvivője is megerősítette a hírt, a kormányszóvivő viszont nem kívánta kommentálni.

A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap múlt héten azt írta, hogy Nicolas Sarkozy államfő személyesen felügyeli a számára kényes ügyeken dolgozó újságírók megfigyelését: a megfigyeltek telefonhívásainak nyilvántartását nézik át, hogy azok alapján azonosítsák a hírforrásokat.

A hetilapon kívül a Le Monde című napilap és a Mediapart hírportál vezetői is azzal vádolták meg az elnöki hivatalt, hogy a titkosszolgálatokkal megfigyeltette azokat az újságírókat, akik a feltételezett adócsalási és pártfinanszírozási botrány, a Bettencourt-ügy nyomozati jegyzőkönyveit nyilvánosságra hozták. Mindkét mértékadó sajtóorgánum azt közölte, hogy magas helyről figyelmeztették őket a megfigyelésekről. A Le Monde ismeretlen tettes ellen már meg is tette feljelentését. Időközben viszont rágalmazás vádjával az elnöki hivatal is feljelentést tett.

Az elnökség cáfolatai ellenére az ügy nagy port kavart fel Franciaországban, mivel Bernard Squarcini, a titkosszolgálatok vezetője a közelmúltban elismerte, hogy Frédéric Péchenard országos rendőrfőnök utasítására vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy honnan származhattak a Bettencourt-ügyben a sajtóban megjelent információk.
„Nem Sarkótól kapok utasításokat, hanem a rendőrség vezetőjétől. Nem az újságírók érdekelnek, hanem azok a magas rangú helyzetben lévő források, amelyek a miniszteri kabinetekből szivárogtatnak ki információkat” – mondta a titkosszolgálatok vezetője.

A miniszterelnöki jegyzék viszont arra figyelmeztetette a belügyi szerveket, hogy az állami érdekek megvédése céljából a megfigyeléseket engedélyező törvény nevében tilos személyes adatokat gyűjteni. A France Info értelmezése szerint ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy a hírforrások lenyomozása az újságírók híváslistái alapján illegális.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X