nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Chmel: a magyar vallja magát magyarnak

Elvárom a nemzetiségekhez tartozó szlovák állampolgároktól, hogy a népszámlálás során ne felejtsék el vállalni nemzetiségi hovatartozásukat, ezzel kinyilvánítva identitásukat, kulturális gyökereiket – jelentette ki a kisebbségekért és emberi jogokért felelős kormányalelnök abban az interjúban, amelyben Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának kérdéseire válaszolt.

MTI | 2011. május 17.
|  

Rudolf Chmel válaszait hétfőn tette közzé a szlovákiai magyar civil szervezeteket tömörítő Kerekasztal, amely a május 21-i népszámlálás kapcsán magyar nyelvű útmutatót is kibocsátott.

A miniszterelnök-helyettes fontosnak minősítette a nemzetiség vállalását, s rámutatott, hogy a népszámlálás többek között a szlovákiai társadalom etnikai képét is feltérképezi, ennek nemzetiségi, nyelvi és egyéb sokszínűségét. „Országunk multi-etnikai jellegét én előnynek tartom, nem pedig veszélyeztetettségi forrásának. Ezért elvárom a nemzetiségekhez tartozó állampolgároktól, hogy az adatlapok kitöltése során ne csak a gazdasági és társadalmi kérdésekre fókuszáljanak, ne felejtsék el ily módon is vállalni nemzetiségi hovatartozásukat, kinyilvánítva identitásukat, kulturális gyökereiket ” - szögezte le a politikus.

Arra válaszolva, milyen hatással lesz a jövőben a népszámlálás eredménye a Szlovákiában élő nemzetiségekre, kifejtette: „A népszámlálási eredmények szerint áll össze többek között azon falvak és városok listája, ahol a kisebbségeknek joguk van  anyanyelvüket használni törvény szerint a hivatali ügyintézésben. Az egyes nemzetiségekhez tartozó polgárok száma fogja, más tényezők mellett, befolyásolni az állami források mennyiségét a kulturális rendezvények, kiadási vagy egyéb tevékenységek támogatására is az adott kisebbség részére. ”

Befolyásolhatja-e a jövőben a szlovákiai magyarok és a többségi nemzet kapcsolatát firtató kérdésre, Chmel, aki a kormányban a magyar-szlovák Híd pártot képviseli, úgy vélte:

„A 21. századi Szlovák Köztársaság nem alapozható történelmi traumákra, illetve védőfalak építésére. Országunk egy magabiztos állam, amely ugyanúgy minden állampolgáré, figyelembe veszi a pluralitást és a szólásszabadságot, ugyanakkor elítéli a kirekesztést nemzetiség, bőrszín, vallás vagy bármilyen másság miatt. Különösen fontosnak tartom ezért a nemzetiséghez való tartozás kinyilvánítását, az etnikai hovatartozás még mindig erős negatív sztereotípiák okozója a többségi lakosság körében. ”

A kormányfő-helyettes úgy látja, hogy „a nemzetiség és az anyanyelv olyan tényezők, melyekhez hovatartozásukat polgáraink szabadon, saját lelkiismeretük szerint vállalják ”.

„Nemzetiségünk és anyanyelvünk saját belső, érzelmi ügyünk, ugyanakkor egy választási lehetőség, melyhez hozzátartozik egy racionális, történelmi, de kulturális indoklás is. Fontos, hogy ez a választás szabad döntéssel legyen vezérelve ” – hangsúlyozta Chmel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X