nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Búcsúzik az OktpolCafé

Búcsúznak az OktpolCafé blog létrehozói és szerzői. Döntésüket a választási eredmények tették véglegessé.

nyest.hu | 2014. április 7.
|  

Búcsúzó posztot jelentetett meg április 7-én reggel Radó Péter és Setényi János oktatáspolitikus OktpolCafé című, több mint öt éve működő oktatáspolitikai blogján. A blog az utóbbi években az oktatáspolitikai kérdésekről való szabad gondolkodásnak és vitának kiemelkedő fóruma volt. A szerzők a búcsúbejegyzésben megindokolják, miért jutottak erre a döntésre.

Az utolsó posztban mindkét szerző megfogalmazza, milyen közös célokkal és személyes motivációkkal indították el a blogot 2009-ben. Beszámolnak arról, hogy hogyan vált az OktpolCafé, ami alapvetően egy szakmapolitikai blognak indult, sikeressé, népszerűvé jóval szélesebb körben, mint ahogy arra az elindításakor számítottak. Végül mindketten leírják azt, hogy a választási eredmények fényében miért nincs értelme tovább folytatni ezt a fajta munkát.

„2009 elején, mikor Jánossal kitaláltuk, hogy kettesben indítunk egy oktatáspolitikai blogot, már évek óta figyeltük, ahogy lepusztulnak az informált oktatáspolitikai diskurzus kereteit korábban biztosító intézmények” – emlékszik vissza Radó Péter a kezdetekre. „Amikor közel egy évnyi gondolkodás és előkészületek után elindítottuk a blogot nem akartunk mást, mint a józan és professzionális közpolitikai gondolkodás számára egy kis civilizált szakértői szigetet. Nem pont ez lett belőle. (...) Eleinte leginkább arra voltunk büszkék, hogy a legkülönbözőbb politikai törzsekhez és kultúrákhoz tartozó szakértők kommenteltek és vitatkoztak a blogon, akik néha még egyet is értettek egymással.”

Búcsúzik az OktpolCafé
Forrás: nyest.hu

Setényi János így ír a sikeres blogolás beszüntetésének okairól: „A siker mértéke meglepő volt és világosan látszott, hogy blogunk egyre inkább egy társadalmi hiány betöltéséről szólt. (...) A siker mögött azonban az elmúlt tíz évben folyamatosan számolódtak fel a XIX. századi demokratikus politikaformálás mintái és eljárásai. Mára az oktatáspolitikai események mögött tucatnyinál kevesebb ember elhatározásai és félreértései rejlenek. Az erről szóló adekvát beszédmód nem a policy-elemzés, hanem a mikszáthi anekdota.”

Az OktpolCafé 2009-ben indult; 1500 rendszeresen olvasója van. Az azonos nevű Facebook-csoportnak 2300-nál is több tagja. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X