nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bírósági perek Ukrajnában magyarul is?

A szerdán életbe lépett új perrendtartási törvény értelmében akár a magyar nyelvet is használni lehetne az ukrán bírósági tárgyalásokon.

nyest.hu | 2010. július 29.
|  

Aláírta szerdán a perrendtartási törvény módosítását Viktor Janukovics ukrán államfő. Ennek értelmében ezentúl a polgári peres bírósági tárgyalásokon is használni lehet a regionális és kisebbségi nyelveket. Ukrajnában mindeddig csak a büntetőperek során volt lehetőség arra, hogy az érintettek szükség esetén tolmácsot kérjenek, a polgári peres eljárások kizárólag ukrán nyelven folyhattak – számol be a Borsod Online.

Az új törvény viszont azt is megengedi, hogy akár a periratok is kétnyelvűek legyenek akkor, ha egy regionális vagy kisebbségi nyelv elég elterjedt az adott régióban.

Az ukrán nemzeti ellenzék máris támadás alá vette a módosítást. Azt kifogásolják, hogy ha például egy Ukrajnában élő etióp azt kívánná, hogy az ő nyelvén folyjék a tárgyalás, azt is lehetővé kellene tenni, ami nonszensz lenne.

Az azonban igaz, hogy egészen addig, amíg a regionális és kisebbségi nyelvekről szóló törvényt nem fogadják el, senki nem tudja megmondani, hol melyik nyelv számít regionálisnak, és milyen kvóták szerint lehet azokat az állami szférában is alkalmazni. A májusban beterjesztett, de még el nem fogadott nyelvtörvény szerint az számítana hivatalosan is kisebbségi vagy regionális nyelvnek, amit az egyes közigazgatási körzetekben a lakosságnak legalább 10 százaléka beszél.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X