nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bíróság előtt a "cigánybűnözéses" kampány kérdése

Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Magyar Rádió a Legfelsőbb Bírósághoz az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői határozatával szemben, amely jogsértőnek minősítette a Jobbik kampányhirdetése sugárzásának megtagadását - közölte az MTI-vel kedden Borbély-Urquhart Julianna, a közszolgálati rádió kommunikációs vezetője.

MTI | 2010. szeptember 28.
|  

A Jobbik „cigánybűnözést” is említő politikai kampányhirdetésének közlését a Magyar Televízióhoz hasonlóan a Magyar Rádió (MR) is megtagadta arra hivatkozva, hogy az - álláspontjuk szerint - személyhez fűződő jogokat sért, és egy államalkotó kisebbség jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet az adott kisebbség elleni gyűlöletkeltésre.

Az OVB azonban hétfőn úgy ítélte meg, hogy a hirdetés nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányos határát, a hirdetés tartalma nem sért olyan alkotmányos alapjogot, és nem valósít meg olyan törvény által büntetni rendelt tényállást, amely alapján az MR illetve az MTV a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozva megtagadhatta volna annak közlését.

Az OVB szerint a közmédiumok a hirdetés visszautasításával megsértették a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A határozat ellen szerdán 16 óráig lehet jogorvoslattal élni a Legfelsőbb Bíróságon, amelynek további két napja van arra, hogy döntsön a kérdésben. Amennyiben tehát a közszolgálati rádió még kedden 16 óráig benyújtja jogorvoslati kérelmét, úgy legkésőbb csütörtökön jogerős döntés születhet a Jobbik kampányhirdetése ügyében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X