nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bármennyibe kerülhet egy nyelvkönyv?

Megszűnhet a nyelvkönyvek és a szakmai nyelvkönyvek árkorlátjára vonatkozó eddigi rendelkezés – ezt tartalmazza a kormany.hu-n hétfőn megjelent, a közoktatási tankönyvek legmagasabb fogyasztói áráról szóló NEFMI-rendelet módosításának tervezete. A javaslatot szeptember 12-ig lehet véleményezni.

MTI | 2012. szeptember 4.
|  

A tervezetben kifejtették: az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi felvetésével összhangban a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete is többször felhívta a figyelmet arra, hogy nem indokolt a nyelvkönyvek kivételezett helyzete, amely lehetőséget ad a közismereti tankönyvekre vonatkozó általános szabályoktól való eltérésre, magasabb árképzés lehetőségére.

Ez is indokolja az előterjesztésben szereplő javaslatot, azaz, hogy a nyelvkönyvekre vonatkozó 20 százalékkal magasabb árkorlátot a megszüntessék. A nyelvkönyvek ugyanolyan nyomdatechnikával, ugyanolyan papírra készülnek, mint a többi közoktatási tankönyv, így semmi nem indokolja, hogy a nyelvkönyvek ára a rendeletben meghatározott árkorlátot 20 százalékkal meghaladhassa – magyarázták.

Mivel a szakképzés szakmai tantárgyainak tankönyvei tekintetében az oktatásért felelős miniszter a szakképesítésért felelős miniszter egyetértésével dönthet az árkorlátról, előzetes egyeztetést kezdeményeztek a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatóságának Főigazgató-helyettesével, és kérték szakmai hozzájárulását, hogy a közoktatási tankönyvek legmagasabb fogyasztói áráról szóló rendeletben a szakmai nyelvkönyvek számára biztosított 30 százalékkal magasabb árkorlátot is megszüntethessék, és ezzel egységessé tegyék a rendeletet a nyelvkönyvek tekintetében.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal válaszában jelezte, hogy egyetért az előterjesztésben megjelölt célokkal, és az árkorlát megszüntetésével. A tervezetben felidézték: az emberi erőforrások minisztere rendelet útján szabályozza a tankönyvjegyzékre kerülés feltételeként szereplő árkorlátot. Az árkorlát kizárólag az iskolai tankönyvellátásban részt vevő tankönyvekre vonatkozik. Az iskolai tankönyvellátás jogszabályi keretekkel lehatárolt rendszerén túli forgalmazás esetén az árkorlátot nem kell alkalmazni, a további árképzést szabadon állapítják meg a kiadók.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X