nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki volt az ókor legjobb pasija?

Antinóoszt, Hadrianus római császár szeretőjét mutatja be egy csütörtökön nyílt kiállítás Olaszországban.

MTI | 2012. április 9.
|  

Helyszíne a Rómához közeli Hadrianus-palota, ahol a császár és a szépséges ifjú szerette egymást. Antinóosz (latin írásmód szerint Antinous) a mai napig nem veszített vonzerejéből. Az ókorban istenként imádták, Hadrianus császár várost és templomot szentelt neki, és a mai napig a szépség és a fiatalság ikonjának számít.

Hadrianus császár fiúszeretőjének történetét és alakjának művészi továbbélését több mint ötven szobor, dombormű, érme révén mutatja be az Antinóosz – A szépség csábítása című, november 4-ig látható kiállítás. A tárlat végigkíséri Antinóosz mítoszát az ókortól egészen a reneszánszig és a modern korig a mai Tivolival szomszédos Hadrianus-palota régészeti múzeumában. Az alkotások nagy része a palotakomplexum ásatásaiból származik, innen külföldi múzeumokba került, most pedig visszatért eredeti helyszínére.

A páratlan szépségéről ismert Antinóosszal Hadrianus császár a kis-ázsiai Bithüniában találkozott, Krisztus utáni 125-ben vitte magával Rómába, ahol rabszolgából a császár állandó társává vált. Három évvel később Egyiptomban Antinóosz titokzatos körülmények között a Nílusba veszett, ezért Ozirisz istenként is tisztelték. Az antik források egyaránt szólnak öngyilkosságról és gyilkosságról is.

Az ókori Rómában Hadrianus és Antinóosz szerelme volt az első nyilvánosan vállalt homoszexuális kapcsolat – nyilatkozta a sajtónak a kiállítást gondozó Marina Sapelli Ragni. Hozzátette, hogy az Antinóoszról rendezett kiállítás a Hadrianus-palotakomplexum életre keltését is szolgálja, amit az idén kapott négymillió euró európai uniós finanszírozás is segít.

Az ókor legjobb pasija
Az ókor legjobb pasija
(Forrás: Wikimedia Commons / Ophelia2)

A Marguerite Yourcenar Hadrianus emlékezései regényből is ismert Antinóosz ellenállhatatlan szépsége és tragikus története Marilyn Monroe modern ikonjára emlékeztet – írta a Corriere della Sera napilap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X