nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az iskolai szegregáció ügye csak látszólag oldódott meg

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, az Európai Roma Jogok Központja, a Romaversitas Alapítvány és három további civil szervezet közleményét tesszük közzé a tervezett köznevelésitörvény-módosítással kapcsolatban.

nyest.hu | 2014. december 16.
|  

Az elmúlt hetekben civil szervezetek több fórumon tiltakoztak a köznevelési törvény módosítása ellen, amely kibúvókat tenne lehetővé az iskolai szegregáció tilalma alól. Az antiszegregációs kerekasztal 2014. december 11-i ülésén Balog Zoltán miniszter azt ígérte, kiegészíti a törvényjavaslatot úgy, hogy eloszlassa a szegregáció törvényesítése miatt aggódó civilek kételyeit.

A miniszter közlésével ellentétben azonban a most bejelentett módosítással sem változott lényegében a helyzet. A kormány továbbra is rendeleti felhatalmazást kapna a szegregáció tilalma alóli kivételek meghatározására. Ez még mindig szabad kezet biztosítana Balog Zoltánnak arra, hogy önkényesen meghatározza, mi a szegregáció és mi a jogszerű elkülönítés. A miniszter a sajtónak többször kifejtette: nem tartja törvényellenesnek a „felzárkóztató elkülönítést”. Az Európai Uniós és magyar jogszabályok, valamint a magyar bíróságok szerint azonban még felzárkóztató céllal sem lehet szegregálniA szegregáció törvényesítésével szemben petíciót és tiltakozó akciót indító szervezeteket ezért nem győzték meg a civil nyomásra tett állítólagos miniszteri engedmények. Szerintük csak látszólag engedett a miniszter.

Mohácsi Erzsébet, az egyik tiltakozó szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) igazgatója elmondta: „Továbbra sem árulta el a kormány, mi a valós célja és indoka ennek a jogszabály-módosításnak. Mint ahogy eddig azt sem cáfolta Balog Zoltán miniszter, hogy vajon nem a szegregálva felzárkóztató Huszár telepi iskolákhoz hasonló kezdeményezések számára teremtené-e meg ez a módosítás a jogszerű működéshez szükséges feltételeket.”

Az iskolai szegregáció ügye csak látszólag oldódott meg
Forrás: Wikimedia Commons / Anglos / CC BY-SA 3.0

Az antiszegregációs kerekasztalnak nem, illetve már nem tagjai a javaslattal szemben fellépő civilek. A CFCF korábban azért lépett ki onnan, mert a kormány képviselői egyáltalán nem konzultáltak velük érdemi módon, nem vették figyelembe a szakértők véleményét. Erről a törvényjavaslatról még a novemberi ülésen sem tájékoztatták az Antiszegregációs kerekasztalban még résztvevő tagokat.

Csatlakozó szervezetek

  • Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány
  • Európai Roma Jogok Központja
  • Romaversitas Alapítvány
  • Társaság a Szabadságjogokért
  • Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda
  • Roma Oktatási Alap

„Arra kérjük a Kormányt, hogy vonja vissza a javaslatot, hogy az Alaptörvénynek megfelelő módon, továbbra is az Országgyűlés rendelkezzen törvényben a szegregáció tilalmáról, illetve arról, hogy miként lehet megszüntetni a jogellenes elkülönítést. Ez utóbbi tekintetében valóban további szabályozás szükséges. Ez arra is lehetőséget biztosítana Balog Zoltánnak, hogy egy valós társadalmi vita keretében megvitassa szándékait az érintettek és a szakma képviselőivel és valódi megoldás szülessen a szegregáció problémájára” – mondta Kegye Adél, a CFCF ügyvédje.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Id. A. Scanner 2014. december 16. 21:02

@Szalakóta: "Ezért egy cigánytelepen tilos iskolát nyitni." Pedig bizony szükség lenne a szegregációra, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő: "Szétkeni az ürülékét, minden előzmény nélkül a társaira támad, üti, fojtogatja őket." Az ilyen problémás cigánygyerek eltávolítása, ha már bekerült egy adott osztályba, akár több mint egy évig is elhúzódhat. Aztán valószínűleg áthelyezik egy másik nem-szegregált osztályba, ahol ugyanígy viselkedik majd.

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egy_8_eves...talytarsait/2410487/

1 Szalakóta 2014. december 16. 20:35

Már az is szegregációnak számít, ha iskolát nyitnak egy cigánytelepen. Ezért egy cigánytelepen tilos iskolát nyitni.

Információ
X