nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb forduló a szegregáció elleni harcban

Másodfokon arról dönt a bíróság, hogy megerősíti-e az első fokon hozott döntést, amely megállapította a törvénytelenséget és a szegregációt.

nyest.hu | 2014. november 5.
|  

2014. november 6-án, csütörtökön jogerős döntés születik Nyíregyháza Huszár-telepén működő cigányiskola ügyében. Az iskolát 2011-ben indította újra felekezeti iskolaként a Görög Katolikus Egyház Hajdúdorogi Egyházmegyéje annak ellenére, hogy ugyanott az iskolát épp a jogellenes elkülönítés, a szegregált oktatás miatt zárta be az önkormányzat 2007-ben a Chance for Children Foundation (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány – CFCF) nyomására. A CFCF ismételten perbe fogta az iskolafenntartót, ezúttal a Görög Katolikus Egyházat, illetve az önkormányzatot, majd annak jogutódját, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot is.

2014. február 28-án zárult le az elsőfokú eljárás a Nyíregyházi Törvényszék előtt. A huszár-telepi gyermekek számára kedvező elsőfokú ítélet megállapította, hogy az önkormányzat azzal, hogy az iskola épületét ingyen a görög katolikus egyháznak adta, továbbá pénzügyi támogatást is nyújtott, s mindezzel egyidejűleg megszüntette a telepi gyerekeket utaztató iskolabuszt, a cigány tanulókat jogellenesen elkülönítette. A Törvényszék szegregációért marasztalta el a Hajdúdorogi Egyházmegyét, amiért az a nyíregyházi iskolái között különítette el a telepi iskolájában a cigány gyermekeket. A bíróság a jogsértés megszüntetésére kötelezte az alpereseket, amely az ítélet szerint azt jelenti, hogy az egyházi cigányiskolában nem indítható újabb első osztály.

A per során a CFCF és az egyház többször is egyeztettek, de a megbeszélések eredménytelenek voltak, mivel a Görög Katolikus Egyház ragaszkodott a jogellenes helyzet fenntartásához és elvetette azt a megoldást, hogy a kisiskolásokat saját belvárosi nyíregyházi iskolájába fokozatosan integrálja. Mindehhez kormányzati támogatást kaptak: Balog Zoltán miniszter a cigányiskola fenntartói mellett szállt síkra s tett tanúvallomást a perben.

Nyíregyháza
Nyíregyháza
(Forrás: Wikimedia Commons / Uzo19 / GNU-FDL 1.2)

Másodfokon nem kevesebbről dönt a bíróság, mint arról, hogy megerősíti-e az első fokon hozott döntést, amely megállapította a törvénytelenséget és a szegregációt, vagyis a jogellenesen elkülönített oktatás abbahagyására szólítja-e fel a huszár-telepi iskola fenntartóját, vagy enged az erős nyomásnak és más tartalmú döntést hoz.

Kérdés, hogy a diszkrimináció tilalma köti-e az egyházakat is, vagy ők a világi törvényeken kívül állnak? Jogszerűen kiszervezhetőek-e a cigányiskolák az egyházakhoz? Lehet-e felzárkóztatni elkülönített formában?

A 2014. november 6-án, csütörtökön délelőtt 9 órakor a Debreceni Ítélőtáblán  (Debrecen, Széchenyi u. 24. fszt. IV. terem) folyó tárgyaláson a CFCF  részéről jelen lesz és tájékoztatót tart dr. Kegye Adél ügyvéd és Ujlaky András kuratóriumi tag.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 blogen 2014. november 6. 23:31

Na ezért kell az orosz mintát követve a külföldi ügynökök tevékenységét felszámolni az országban!

2 Sigmoid 2014. november 6. 20:39

Na győztek a hüllők.

Ezennel is gratulálok minden kedves "jogvédőnek", hogy ilyen remekül sikerült megvédeniük a szegény gyerekeket a lakóhelyhez közeli iskolától, a színvonalas tanítástól és a jobb jövőtől.

1 Sigmoid 2014. november 6. 18:11

Én emlékszem egy riportra egy görögkatolikus lelkésszel ebben a kérdésben, és az az igazság, hogy akkora rohadékokat, mint a CFCF, azóta elképzelni sem tudok.

Ez egy példaértékűen működő iskola, aminek az egyetlen bűne, hogy olyan helyen van, ahol sok a roma. (Ezek szerint akkor a rózsadombon is be kell zárni az iskolákat, mert ott kizárólag fehérek tanulnak?)

A lényeg, hogy állítólag a romák tüntettek is az iskola megtartásáért, valami CFCF-es doktriner reptilián pedig közölte, hogy "az nem számít hogy a cigányok mit akarnak".

Kvára remélem hogy az egyház javára dönt a bíróság, és az elesetteket figyelmen kívül hagyó, róluk a fejük felett okoskodó doktriner "jogvédelem" kora egyszer s mindenkorra leáldozik.

Információ
X