nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bebizonyosodott a szegregáció

Az iskola megsértette a diákok egyenlő bánásmódhoz való jogát, amikor a tanintézetbe járó roma diákok számára külön osztályokat hozott létre.

MTI | 2012. november 3.
|  

Az eperjesi kerületi bíróság jogerős döntése szerint hátrányos megkülönböztetést alkalmazott a szentmihályfalvai (Šarišské Michalany) általános iskola, amikor a többiektől elkülönítette, külön osztályba járatta a roma gyerekeket. A jogerős ítélet megerősítette az első fokú döntést, amely kimondta: az iskola megsértette a diákok egyenlő bánásmódhoz való jogát, és hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, amikor a tanintézetbe járó roma diákok számára etnikai hovatartozásuk alapján külön osztályokat hozott létre. A bíróság döntése alapján az iskolának a jövő tanév kezdetéig fel kell számolnia a tanulóketnikai alapon történő hátrányos megkülönböztetését.

Egy civil jogvédő szervezet kezdeményezett eljárást a szentmihályfalvai általános iskola ellen több mint egy éve. Vanda Durbáková, a keresetet indító civil szervezet képviselője üdvözölte, és olyan jelentős előrelépésnek nevezte a bíróság ítéletét, amely reményei szerint megteremtheti a társadalmon belül azokat a feltételeket, amelyek a gyakorlatban is biztosíthatják a gyermekek oktatáshoz való egyenlő hozzáférését.

A kétharmadrészt roma gyerekek által látogatott tanintézmény részben a szülők kérése alapján helyezte külön osztályba a roma tanulókat. Jaroslav Valastiak iskolaigazgató a SITA szlovák hírügynökségnek nyilatkozva csalódottságának adott hangot a bírósági döntés miatt. Elmondta: előfordulhat, hogy az iskola roma iskolává válik, mert a többi gyermek szülei várhatóan idővel kiveszik saját gyermekeiket a tanintézményből.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X