nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az internet fokozatosan átveheti a televízió szerepét

Mintegy 2020-ra válhat általánossá az olyan sávszélességű internet-hozzáférés, amely már nemcsak elvben, hanem gyakorlatilag is képes eljuttatnia a televízióhoz hasonló mennyiségű tartalmat a felhasználókhoz – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese a Korrektúra konferencián kedden, Balatonalmádiban.

MTI | 2011. november 30.
|  

Mátrai Gábor ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy szélessáv jövőjéről szóló beszélgetés tagjai egyetértettek abban: az internet folyamatosan veszi át a televízió helyét az emberek életében.

Az elnökhelyettes elmondta: az Európai Unió digitális menetrendje szerint 2013-ra kell mindenkinek alapvető szélessávú internethozzáférést biztosítani, de sok teendő áll még a hírközlésben a hatóság és a piaci szereplők előtt az infrastruktúrafejlesztés terén ahhoz, hogy lehetővé váljon, hogy az internet is hasonló mennyiségű tartalmat legyen képes ténylegesen eljuttatni a felhasználókhoz, mint jelenleg a televízió.

Elmondta azt is: a 10 és 18 év közötti korosztály már több időt tölt a világháló használatával, mint televíziózással, azonban az életkoruk előrehaladtával ugyanők passzívabbá, a televízióval szemben befogadóbbá válnak, ezzel együtt azonban az internet használata továbbra is jelentős mértékben jelen lesz az életükben.

Gazda Albert, az Origo és Dévényi István, a Hirado.hu főszerkesztője azonban megfordíthatatlan trendnek tartotta az internet előretörését. Dévényi István ugyanakkor sajnálattal beszélt arról, hogy az internetes felületek kevésbé vállalkoznak valódi tartalom-előállításra, azt mondta: a tartalmak 90 százalékát a nemzeti hírügynökség hírei adják.

Gazda Albert a tartalom-előállítással kapcsolatban azt mondta: elképzelhető, hogy a finanszírozási források beszűkülése miatt hamarosan a hagyományos módon már nem működtethetők az internetes szerkesztőségek, mint mondta, lehetséges, hogy ezzel a saját szerkesztőségének is szembe kell néznie.

A valóságshowkat elemző beszélgetés során szociológiai vizsgálatok elvégzését javasolta a médiahatóság számára a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatója. Zsolt Péter médiaszociológus zsákutcás mérésnek nevezte a jelenleg folyó vizsgálatokat: így például a cigarettázás vagy az alkoholfogyasztás gyakoriságának számolását.

Szerinte a műsorok alapproblémája, hogy olyan struktúrát teremtenek a szereplők között, amelyben ellenségeskedésre kényszerítik őket. A szociológus ezt erkölcstelen játéknak nevezte, amelynek hatásmechanizmusát szerinte vizsgálni kellene.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója erre válaszolva elmondta, hogy a csatorna már este kilenc órától sugározza ezt a vitatott műsorát, s azt is megjegyezte, hogy a produkció létét „a társadalmi érdeklődés” is indokolja.

Kövecses Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tudományos munkatársa erre reagálva elmondta: a hatóságnak nem feladata, hogy mély összefüggésben vizsgálja a valóságshowkat, de a törvény betartását folyamatosan ellenőrzi.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X