nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az igazat, ne csak a valódit

A képernyőn megjelenő dolgok nem mindig reálisak – az elképzelt viszonyok azonban realitássá válhatnak.

nyest.hu | 2013. augusztus 14.
|  

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy miként jelennek meg a kisebbségek a magyarországi médiában, illetve az Egyesült Államokban. Bizonyára sokan vannak, akik viccesnek találják, hogy egy amerikai filmben manapság két nyomozó közül az egyiknek mindenképp feketének (vagy legalábbis ázsiainak) kell lennie, vagy úgy gondolják, mégiscsak túlzás, ha cigány származású ügyvédnő szerepel egy sorozatban. Mert hát, jó, előfordulhat ilyen, de nem ez a tipikus.

Nos, a sztereotípiákkal szembemenő, nem tipikus, de lehetséges esetek bemutatása nagyon fontos az előítéletek feloldásában. És nem csak azért, hogy a többségnek a kisebbséggel szembeni fenntartásait, bizalmatlanságát csökkentsük, hanem azért is, hogy a kisebbség önmagáról alkotott képét megváltoztassuk.

1966-ban indult a Star Trek című, azóta legendássá vált filmsorozat. Ebben egy fekete színésznő, Nichelle Nichols játszotta Uhura hadnagy szerepét. Csupán egy évvel korábban függesztették fel az Egyesült Államok egyes államaiban a feketéket egyenrangúként kezelő, de elkülönítésüket lehetővé tevő törvényeket. Amikor el akarta hagyni a sorozatot, Martin Luther King személyesen győzte meg arról, hogy maradnia kell. Ez volt az első eset, hogy fekete egy fontos, felelős szerepet töltött be a képernyőn. 1968-ban már egy csókot is váltott a Kirk kapitányt játszó William Shatnerrel – ez volt az első eset, hogy különböző rasszokhoz tartozó emberek megcsókolták egymást az amerikai tévében. (Igaz, a csók a történet szerint nem szabad akaratukból történt, idegen lények kényszerítették ki.)

Nichelle Nichols Uhura hadnagy szerepében
Nichelle Nichols Uhura hadnagy szerepében
(Forrás: Wikimedia Commons / NASA)

Később a NASA-nál is dolgozott, kisebbségi és női alkalmazottak toborzásában vett részt. Mae Jamison, az első fekete női űrhajós számára is az ő jelentette az inspirációt. Whoopi Goldberg a következő szavakkal érzékelteti, mit jelentett számára Uhura figurája:

Well, when I was nine years old Star Trek came on, I looked at it and I went screaming through the house, 'Come here, mum, everybody, come quick, come quick, there's a black lady on television and she ain't no maid!' I knew right then and there I could be anything I wanted to be.

Nos, amikor kilenc éves voltam, elkezdődött a Star Trek, néztem, majd sikoltozva rohangáltam a házban: „Anya, gyere, mindenki, gyertek gyorsan, egy fekete hölgy van a tévében, és nem cselédlányt játszik!” Ott és azonnal tudtam: bármi lehetek, ami csak lenni akarok.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X