nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érdemes befektetni
Az EU elégedett saját ifjúságpolitikájával

Az EU nem sajnálja a pénzt a fiatalok mobilitásának elősegítésére: évente több tíz millió eurót fordít erre a célra. És a fiatalok, úgy tűnik, meg is hálálják a támogatást: legalábbis erre utal egy friss felmérés eredménye.

nyest.hu | 2010. május 19.
|  

Az Európai Bizottság minden évben tetemes összeget áldoz a Fiatalok Akcióban nevű projektre. Ennek célja, hogy különböző nemzetközi programokkal „elősegítse az európai fiatalok állampolgári aktivitását, erősítse köztük a szolidaritás és tolerancia érzését, és a lehető legjobban bevonja őket Európa jövőjének alakításába”. Ez a gyakorlatban évi több tízmillió eurót, illetve 7000 különböző programot – például nemzetközi önkéntességet, szakmai gyakorlatot és diák-csereprogramot – jelent. A projekttel elsősorban a 15 és 28 év közötti fiatalokat célozzák meg, és évente nem kevesebb mint 130 000 fiatalt vonnak be. A 2007 és 2013 közötti időszakban összesen 885 millió eurót fordítanak hasonló célokra.

Az EU elégedett saját ifjúságpolitikájával

Annak apropóján, hogy az Európai Parlamentben most szavaztak a következő évek ifjúságpolitikájának irányvonaláról, felmérést végeztek a Fiatalok Akcióban projekt sikeréről is. Ez volt az első ilyen irányú felmérés az EU-ban – számol be az Euractiv.

Az eredmény azt igazolta, érdemes befektetni a „fiatalokba”, akik értékelik is a támogatást. A résztvevők 95 százaléka vallotta, hogy a külföldi tapasztalat fejlesztette a nyelvtudását, és kétharmada (66 százalék) véli úgy, hogy ez megkönnyíti a munkakeresést is. Emellett 92 százalék állította, hogy a külföldön töltött idő megtanította jobban elfogadni a más kultúrákat, és 86 százalék érezte úgy, hogy megerősödött a közösségtudata, a társadalmi felelősségvállalása. S úgy látszik, a projekt kidolgozói abban sem tévedtek, hogy a programok fellendítik az állampolgári aktivitást: azok közül ugyanis, akik részt vettek valamilyen külföldi kiránduláson, 60 százalék ment el szavazni a közelmúltban az európai parlamenti választásokon, szemben az európai fiatalok 29 százalékos átlagával.

A kutatási eredmények alapján a Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy érdemes minél több lehetőséget teremteni a fiataloknak a kötetlen külföldi tartózkodásra. És ezt támasztja alá az a némileg lesújtó adat is, hogy a 25 év alatti fiataloknál 21,4 százalékos a munkanélküliség az EU-ban – kétszer olyan magas, mint az átlag.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X