nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ausztrália is korlátozná az internetet

A kínai Zöld Gát (Green Dam) néven elhíresült internetes tartalomszűrőhöz hasonló rendszer bevezetését tervezi az ausztrál kormány.

MTI | 2009. december 16.
|  

A kínai Zöld Gát néven elhíresült internetes tartalomszűrőhöz hasonló rendszer bevezetését tervezi az ausztrál kormány annak ellenére, hogy a rendszer kritikusai szerint a kötelezően a számítógépekre telepítendő alkalmazással a véleménynyilvánítás szabadságát veszélyeztetik.

Stephen Conroy hírközlési miniszter szerint az új törvénnyel a visszautasított kategóriába (refused classification, RC) tartozó oldalakhoz való hozzáférést kívánják megtiltani. Az ilyen RC-kategóriás honlapok közé tartoznak a különböző bűncselekményekkel (gyermekpornográfiával, nemi erőszakkal) kapcsolatos oldalak, illetve a kábítószer-használatot részletesen bemutató honlapok.

A feketelistán szereplő oldalakat lakossági bejelentés alapján egy független bizottság állítja össze. Internetfelhasználók csoportjai, a pornóipar képviselői és mások is ellenzik a tervet, mondván a szűrő a szabályos oldalakat is letilthatja, miközben az adatátviteli sebességet is jelentősen csökkenti.

Conroy azonban biztos a dolgában, ugyanis a rendszert már 7 hónapja tesztüzemben használták, és az átviteli sebesség csökkenése elhanyagolható volt.

Az Electronic Frontiers Australia internetes jogvédőcsoport szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy milyen honlapokat és kinek a döntése alapján fognak korlátozni.

„Egyelőre olyan szűrőről beszélünk, amely a tiltott oldalak véletlenszerű meglátogatását akadályozzák meg” – hangsúlyozta a miniszter hozzátéve, hogy a rendszer készakarva megkerülhető.

Kínában júniustól tervezték a Zöld Gát nevű tartalomszűrő bevezetését, amelyet végül a magánfelhasználók részére nem tettek kötelezővé. A filtert egyelőre az olyan nyilvános helyeken használják, mint az iskolák, vagy az internetkávézók.

Információ
X