nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magánfelhasználóknak nem kötelező telepíteni az internetes szűrőt Kínában

Meghátráltak a kínai hatóságok: mégsem lesz általánosan kötelező a Zöld Gát (Green Dam) néven ismert internetes szűrő számítógépekre telepítése; a döntést maga az ipari és technológiai miniszter jelentette be csütörtökön.

MTI | 2009. augusztus 14.
|  

Li Ji-csung (Li Yizhong) szerint a magánfelhasználók döntésén múlik, hogy installálják-e a szoftvert vagy sem. A filter használata azonban a nyilvános helyeken, például az iskolákban vagy az internetkávézókban, nem vita tárgya, az összes közhasználatban lévő gépre telepítik majd a szűrőt.

Mégsem indul a Zöld Gát. Ezen a képen ugyan a kínai mérnökök a Három Szurdok erőmű tesztjének örültek 2003-ban
Mégsem indul a Zöld Gát. Ezen a képen ugyan a kínai mérnökök a Három Szurdok erőmű tesztjének örültek 2003-ban
(Forrás: MTI/EPA/Photocome)

A Zöld Gát telepítéséről szóló tervek korábban nagy port vertek fel az ázsiai országban. „A telepítés célja a gyerekek védelme az erőszakos és pornográf internetes tartalmak blokkolásával” – mondta a miniszter. A magánfelhasználók is installálhatják a szoftvert, ha úgy akarják.
„Minden lépés, amely az ügy átpolitizálására vagy Kína internetkezelési rendszerének támadására irányul, felelőtlen és nincs összhangban a realitásokkal” – hangoztatta Li Ji-Csung.

A szűrő kötelező telepítéséről szóló döntés június 30-ra tervezett életbe léptetését elhalasztották, Li szerint a minisztérium a telepítés előtt figyelembe veszi a közvélekedést, és ehhez igazítja terveit.
A Zöld Gát fejlesztését célzó munkák közben tovább folynak, a piac pedig nyitva áll más, hasonló programok előtt is - mondta a miniszter.

Információ
X