nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Átkeresztelési mizéria Londonban is

A brit uralkodó tiszteletére Erzsébet-toronynak keresztelik át London egyik legismertebb nevezetességét, a Big Bennek helyet adó tornyot.

MTI | 2012. június 29.
|  

A londoni parlament 1858-ban épült, 97 méter magas világhírű óratornyát mindenki Big Benként emlegeti, jóllehet először csak a benne található óraharangot hívták így, de a becenév átragadt a toronyra is. Az épület hivatalos neve egyébként kevésbé fantáziadús módon egyszerűen óratorony (clock tower).

Az MTI hírével szemben az angol wikipédia Big Ben szócikke szerint a tornyot hivatalosan már most is Elizabeth Towernek hívják – ráadásul az információ forrásául egy 1976-ban kiadott szótárat nevez meg! Az MTI nem közli a hír forrását, de hasonló tartalmú hírt pl. a The Daily Telegraph is közöl.

(A szerk.)

Ez azonban a brit parlament képviselőinek kezdeményezésére most megváltozik. Tobias Ellwood, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője javasolta, hogy a gyémántjubileum, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének idei 60. évfordulója alkalmából a torony ezentúl viselje a 86 esztendős uralkodó nevét.

A képviselő kezdeményezését a törvényhozók több mint a fele aláírta, köztük David Cameron miniszterelnök és az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband is. Az alsóház házbizottsága elfogadta a képviselői indítványt, és kedden közölte, hogymegfelelő időben gondoskodik a torony hivatalos átnevezéséről. Hasonló névváltoztatásra már volt példa a brit parlamentet esetében. Amikor a Temze partján emelkedő törvényhozási komplexumot 1860-ban újjáépítették, a nyugati toronynak, amely addig a King's Tower nevet viselte, a Viktória-torony nevet adták, Viktória királynő tiszteletére. II. Erzsébet királynő előtt Viktória volt az egyetlen olyan uralkodó az angol-brit monarchia történetében, aki 60 évnél többet töltött a trónon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X