nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Átlagmagyar
Annyit reggelizünk, amennyit olvasunk

Egy felmérés szerint átlagban 20 percet tölt olvasással naponta a 15-74 év közötti magyar lakosság, ugyanannyit, mint amennyit például reggelizéssel. Míg azonban a megkérdezettek négyötöde eszik reggel, olvasni csak minden negyedik olvas.

MTI | 2012. április 21.
|  

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2009-2010-es időmérleg vizsgálatának eredményeivel a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik pénteki programján ismerkedhettek meg az érdeklődők. A 2009. október 1. és 2010. szeptember 30. között készült felmérés adatai szerint a megkérdezettek 26 százaléka olvas, naponta 76 percet. Így jön ki a teljes népességre a 20 perces átlag. Összehasonlításképp: a tévézéssel töltött napi átlag idő 135 perc, internetezésre pedig 12 percet szánunk.

Bárdosi Mónika, a KSH társadalomstatisztikusa elmondta, hogy 2008 és 2011 között a könyvek top tízes listáján a többi között a Harry Potter-könyvek és az Alkonyat-vámpírregények, magyar szerzők közül pedig Lőrincz L. László, Nemere István és Vavyan Fable kötetei szerepeltek.

A lakosság időfelhasználásáról készített KSH-felmérés szerint szabadidős tevékenységekre napi 268 perc jut, ezen belül társas szabadidőtöltésre 46 perc, beszélgetésre 30 perc, sétára, sportra és testedzésre 15 perc. Kulturális és sportrendezvényekre csupán a megkérdezettek két százaléka jár, ők azonban napi 130 percet töltenek ezeken.

A fiziológiai szükségletekre 712 percet fordítunk naponta, ide tartozik az alvás, melyre átlagban 507 percet szán a lakosság, az étkezés, amelyre 99 percet, és a fürdésre, illetve a zuhanyzás, amelyre 18-at. A társadalmilag kötött tevékenységekkel 461 percet töltenek el a válaszadók, ebből 174 perc jut a munkára, a saját háztartást 137 perc alatt látják el, a gyerekükkel átlagban 3 percet tanulnak, viszont 66 percet közlekednek.

Bárdosi Mónika elmondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal felmérése 3420 férfi és 4169 nő megkérdezésével készült interjú módszerrel, a megkérdezetteknek el kellett számolniuk egy teljes napjukról: mit csináltak az ébredés időpontjától kezdve lefekvésig.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X