nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Anne Glover Budapesten

Budapestre érkezik az Európai Bizottság (EB) elnökének tudományos főtanácsadója, hogy a tudomány és a kutatás jövőbeli fejlődésének irányairól tárgyaljon.

MTI | 2013. január 31.
|  

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének meghívására Budapestre érkezik Anne Glover, az Európai Bizottság (EB) elnökének tudományos főtanácsadója – közölte az MTA az MTI-vel kedden. A skót biokémikus-professzor csütörtökön kezdődő kétnapos hivatalos látogatásán tájékozódik a tudomány és a kutatás hazai helyzetéről és kilátásairól, az innovációpolitikai kezdeményezésekről, párbeszédet folytat a tudomány képviselőivel az európai szerepvállalásról, valamint a kutatók és a döntéshozók közös felelősségéről a társadalmi kihívások felismerésében és megoldásában – olvasható az összegzésben.

A közlemény felidézi, hogy Jose Manuel Barroso európai bizottsági elnök 2011-ben hozta létre a tudományos főtanácsadói posztot annak érdekében, hogy segítse a tudományos szempontok és kutatási eredmények érvényesülését az Európai Unió döntéshozatali rendszerében.

Anne Glover csütörtökön találkozik Pálinkás Józseffel, az MTA elnökével. A főtanácsadó ezt követően a világ élvonalába tartozó magyar kutatókkal – köztük az MTA Lendület programjának és az Európai Kutatási Tanács (ERC) kiválósági pályázatának magyar nyerteseivel – kerekasztal-megbeszélésen vesz részt. A megbeszélés témái leszek a tudomány és a kutatás jövőbeli fejlődésének irányai, valamint a tudomány szerepe az európai döntéshozatalban.

Anne Glover az Akadémián találkozik az Európai Unió budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézetének (European Institute of Innovation and Technology, EIT) vezetőivel, valamint ellátogat az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetébe, ahol Freund Tamás igazgató mutatja be az intézmény világszínvonalú kutatásait. A laboratóriumok megtekintése mellett az elnöki főtanácsadó kötetlen eszmecserét folytat az akadémiai kiválósági központ kutatóival is.

Az MTA-n folytatódó programsorozat következő eseményeként Anne Glover Cséfalvay Zoltán parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkárral tart megbeszélést, majd a magyar innovációs környezetről, a felfedező és az alkalmazott kutatásoknak a vállalati innovációs teljesítmény növelésében játszott szerepéről rendezett tanácskozáson vesz részt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X