nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amit szabad Jupiternek... – féltve őrzött titkok a Facebookon

A Facebook lassan mindenféle kapcsolatunkban szerepet kap a családitól a munkahelyin át a barátiig. Hogyan korlátozhatnánk? A cikkből kiderül.

nyest.hu | 2009. november 24.
|  

Pár kattintás, és már a fél világ tudja az e-mail címünket, megnézheti a legutóbbi családi szülinapon készült rémes fotókat rólunk, vagy tudomást szerez róla, hogy a legutóbb kitöltött teszt szerint milyen Disney-hős lenne belőlünk – ha nem vagyunk elég gyakorlott Facebook-felhasználók, könnyen túl sok információt kiadhatunk magunkról. A New York Times azonban összeszedte azokat a legfontosabb beállításokat, amikkel elkerülhetjük a nemkívánt infóáramlást.

Már azzal is segíthetünk a „láthatósági” problémán, ha a közösségi portálon összegyűjtött barátainkat listákba rendezzük. Minél többen vannak persze, ez annál nagyobb feladat, de megéri a fáradságot. Így ugyanis azt is beállíthatjuk, hogy melyik lista tagjai (például a családtagjaink,a  közeli barátaink vagy a hímzőklub tagjai) mennyit láthassanak az adatlapunkból vagy akár a feltöltött fényképeinkből. Mindehhez a Friends oldalon össze kell válogatnunk a listákat, a Settings menüben pedig „összekapcsolnunk” listáinkat a számukra nyilvános információkkal.

Ugyancsak hasznos segítség, hogy még azt is mi határozhatjuk meg, ki találhat rá az adatlapunkra. Ehhez a Privacy Settings menü Search pontjára kell kattintanunk, ahol beállíthatjuk, hogy a keresés bárkinek – vagy akár senkinek se – dobja fel profilunkat.

Természetesen annak sincs akadálya, hogy valaki ország-világ számára nyilvánossá tegye a személyes adatait. Persze – írja a hvg.hu – kérdés, hogy egyáltalán megad-e még valaki efféle adatokat manapság.

Információ
X