nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért tévéznek a bűnözők?

A nyelv csodálatos eszköz: például kódolt üzenetet lehet vele küldeni távol lévőknek, akár tévés sms-üzenetben is. Mondjuk a börtönbe.

MTI | 2010. március 3.
|  

Interaktív tévéműsorok segíthetik a bűnözők titkos kommunikációját, általános gyakorlat, hogy az előzetesben ülők így kapnak üzeneteket „kintről”, de más célokra is igénybe veszik az interaktív médiát – írta szerdai számában a Népszava egy, pontosan meg nem nevezett, immár szabadlábon levő fiatalemberre, továbbá egy szervezett bűnözéssel foglalkozó, ugyancsak meg nem nevezett nyomozóra hivatkozva.

A lapnak nyilatkozó fiatalember azt mondta: amíg előzetesben volt, reggelente mindenki az egyik kereskedelmi csatorna műsorát nézte, és a képernyő alján futó sms-üzenetek révén tartották a kapcsolatot. A legtöbben egy-egy kódolt biztató mondatot kaptak hazulról, de volt, akinek így üzenték, hogy fizettek előleget az ügyvédnek, vagy azt, hogy elkapták a bűntársát.

A Népszava megkereste az RTL Klubot és a TV2-t is. Az előbbi szóvivője, Rényi Ádám úgy reagált: a csatornánál nem tudnak róla, és soha nem is érkezett jelzés ilyen jellegű kommunikációról. Hozzátette: nincs eszközük ennek szűrésére, ha valaki nem trágár üzenetet küld, leadják az sms-t. Koltai Tamás a TV2 sajtóosztályáról azt mondta: először hall a kódolt üzenetekről, nincs lehetőségük szűrni az sms-eket. Hozzátette: ha a jókívánságok valójában mást jelentenek, kódfejtő legyen a talpán, aki azokat értelmezni tudja.

A napilap emlékeztetett arra is, hogy a közelmúltban komoly vitát váltott ki, hogy egy házi őrizetből megszökött gyanúsítottnak élő tévéadásban üzente ügyvédje, hogy ne adja fel magát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X